Verhaal
5 februari 2024

Oostereng Bussum

Verbonden met de omgeving

Aan de rand van Bussum, nabij Laren, starten we samen met Boelens de Gruyter in 2024 met een bijzonder woningbouwproject. De contouren en de kelderfundering van een voormalige telexcentrale voor de PTT uit de jaren ‘70 wordt als basis gebruikt voor de ontwikkeling van 46 nieuwe huurappartementen en 12 unieke koopwoningen.

Voormalig datacentrum
Nieuwbouwplan Oostereng ligt aan de Amerfoortsestraatweg in Bussum in de gemeente Gooise Meren. Anders dan onze reguliere projecten gaat het in dit plan om de transformatie van een bestaand gebouw; het voormalige datacentrum van KPN dat oorspronkelijk werd opgeleverd in 1973 als telexcentrale voor de PTT. De locatie heeft een interessante historie, met oorspronkelijk duizend telexaansluitingen buiten de Randstad. Het bovengrondse voormalige kantoorgebouw, dat oorspronkelijk drie verdiepingen telde, werd in 1995 omgebouwd tot een datacentrum en heeft deze functie behouden tot 2017. De fundering en de (atoom-)bunkers van het gebouw vormen de basis van de nieuwe woningen die erop gebouwd gaan worden. Het hergebruik van deze bunkers geeft het project een zeer bijzonder kenmerk.

Verbonden met Crailo
Waar het datacentrum in de latere jaren al haar digitale verbinding verloor, gaan we nu de fysieke verbinding met de directe omgeving weer opzoeken. Het gebied rondom het gebouw is volop in ontwikkeling. De gemeenten Gooise Meren, Hilversum en Laren werken aan een stedenbouwkundig plan voor de ontwikkeling van het gemengd woon- en werkgebied Crailo. Met Oostereng gaan we, in lijn met de omgeving, de locatie herontwikkelen en aansluiten op de nieuwe plannen. De relatie met Crailo biedt veel kwalitatieve mogelijkheden. Mensen wonen hier straks op loopafstand van het Goois Natuurreservaat Bussumerheide en Blaricumheide. Bussum is bovendien een aantrekkelijke gemeente aan de rand van het Gooi en een schakel naar Amsterdam. De ligging is een A1-locatie: letterlijk én figuurlijk.

Shape “We gaan de fysieke verbinding met de directe omgeving weer opzoeken.”

Michael van den Brink

Projectontwikkelaar, Van Wanrooij

Bunker onder de woning
Bijzonder aan het plan zijn de bunkers die hergebruikt gaan worden. Deze hebben wanden van een halve meter dik van staal en beton en zitten tien meter diep in de grond. Dat biedt ongekende mogelijkheden voor de woningbouw die er bovenop komt. De grondgebonden woningen krijgen een bijzondere, tweelaagse kelder van maar liefst 170 m2, welke direct vanuit de woning toegankelijk is. Bewoners zijn vrij om het zelf in te vullen als mancave, spa, wijnkelder, opslag of bijvoorbeeld sportruimte. De mogelijkheden zijn ongekend. De bestaande bunkers zijn een geweldige functionaliteit die we aan de woningen toevoegen. Bovengronds faciliteren we woonruimte, ondergronds bieden we extra ruimte zonder voorbepaalde functie.

Oostereng
Oostereng in Bussum is een heerlijke plek om te wonen, met een boeiende geschiedenis, goede bereikbaarheid en een natuurlijke omgeving om tot rust te komen. VOF Bussum, een samenwerking tussen Van Wanrooij en Boelens de Gruyter, transformeert deze locatie tot een nieuwbouwplan. De grondgebonden woningen zijn ruim opgebouwd en hebben een gebruiksoppervlakte variërend tussen de 130 en 145 m2 en hebben ieder een tweelaagse kelder van 170 m2. Naast sociale huurappartementen komen er middeldure huurappartementen en twee penthouses. Daarmee voegen we enorme kwaliteit en diversiteit toe aan het woningaanbod in Bussum.

Ook interessant

Verhaal
5 maart 2024
Volkel in de versnelling
Verhaal
20 februari 2024
Premium Selectie: het succes van aandacht
Verhaal
5 februari 2024
Verbonden met de omgeving