Verhaal
2 februari 2024

Op pad met Niek van Thiel

Alleen ga je sneller, samen kom je verder

Met gemiddeld vijf woningbouwprojecten in uitvoering heeft projectleider Niek van Thiel een volle werkweek. Hij hopt van het ene project naar het andere en is overal achter z’n laptop te vinden om het bouwproces te managen.

Shape “Als je met elkaar de zaken straktrekt en tempo maakt, kom je écht verder.”

Niek van Thiel

Projectleider bouwbedrijf

06:45

En route

“Ondanks dat ik geen uitvoerder meer ben, gaat het wekkertje nog steeds vroeg: 06:15 uur. Ik ben een ochtendmens. Altijd al geweest. Rond 06:45 uur vertrek ik, op weg naar kantoor of één van de projecten die in uitvoering zijn. Als ik er vroeg ben, dan kunnen we de dag fris met elkaar starten.”

Praatje pot

Morge Karel, nog aan die offerte gedacht? Hé Rik, alles goed met jou?

Niek kent iedereen en iedereen kent Niek. “Ik praat met alle collega’s, van metselaar tot directeur. Als je elkaar kent, bouw je een band op. Als je een goede band hebt, heb je meer voor elkaar over. Werken is ook weten wat er bij iemand speelt. Het hoeft niet altijd over het vak te gaan.”

07:15
08:00

Uit de schaduw

“Samen met de uitvoerder neem ik iedere week, op een vaste dag, het project door. Veel gaat via de telefoon of van achter een scherm. Opgeleid als uitvoerder en doorgegroeid naar projectleider weet ik als geen ander hoe belangrijk het is om fysiek aanwezig te zijn. Ik zie jonge collega’s uit de schaduw van de ervaren uitvoerder stappen. Daar help ik graag bij.”

09:00

Op de steiger vanaf de bovenste etage van het project Cuijkse Lagune in Cuijk genieten uitvoerder Stijn van de Ven (rechts) en Niek even van de ochtendzon. Hier bouwen we 30 appartementen.

Uitvoerderspet

“Het werk van een projectleider is heel gestructureerd. Binnen de kantlijnen ben ik vrij om te bewegen, maar ik weet precies wat wel en niet kan. Ik vaar daar heel goed op. Ik ken m’n rol, maar denk wellicht nog íets te vaak met een uitvoerderspet op.” De uitvoerder lacht. “Tijd om te gaan, haha. Houdoe hè!”

10:30
11:10

Effe noar Geffen

“Het Raadhuys in Geffen is een project in onze voormalige ‘achtertuin’. De schijnwerpers staan er vol op. Het spannende is niet zozeer de omvang, maar wel dat het om appartementen gaat met een commerciële ruimte. Dat is echt anders dan onze reguliere Optio-projecten. Logistiek is het complex, want naast de bouwplaats vindt veel activiteit plaats. Dat maakt het voor mij uitdagend.”

Veilig bouwen

“Op veilig bouwen ben ik superscherp. Als ik iemand zonder helm zie, spreek ik hem of haar aan. Het is belangrijk om te blijven handhaven. Daar is ieder bouwteam verantwoordelijk voor. Ik wil gewoon geen ongelukken. Iedereen moet ’s avonds weer heelhuids aan de keukentafel zitten.”

12:10
12:55

Vinger aan de pols

Het is druk op de steigers van het Raadhuys. Metselaars zijn druk in de weer. “Samen met uitvoerder Frank de Jong controleer ik de afwerking van de dakrand. Ik wil feeling bij de praktijk houden. Zorgen dat Frank z’n werk goed kan uitvoeren en dat de trein blijft rijden. Als het hele team straks trots is op het eindresultaat, dan ben ik tevreden.”

Tempo maken

“De planning is bij ons altijd strak en effectief. Daardoor kunnen we tempo maken. Het vergt overleg en afstemming met alle onderaannemers en partners, maar zodra de neuzen eenmaal dezelfde kant op staan, dan schiet het tempo omhoog. Tempo maken houdt iedereen scherp. Als een project goed loopt, dan heeft iedereen het naar zijn zin. Dat is voor mij ook veel waard.”

13:15
14:00

Goed team

“Op kantoor in Den Bosch heb ik een kamer voor mezelf. Ik hanteer een ‘clean desk policy’, lekker zonder prikkels. In het projectleidersoverleg bespreken we de algemene planning, milestones, vergunningen en de personeelsplanning van projecten in voorbereiding. We delen kennis en weten van elkaar waar we mee bezig zijn. Ook daar zijn we samen een heel goed team.”

Ook interessant

Verhaal
5 maart 2024
Volkel in de versnelling
Verhaal
20 februari 2024
Premium Selectie: het succes van aandacht
Verhaal
5 februari 2024
Verbonden met de omgeving