Verhaal
22 februari 2023

Borgdonck

borgt woonkwaliteit

Onbekend maakt onbemind. Dat geldt in de markt misschien ook wel voor Borgdonck. Naast de bouw en ontwikkeling van woningen exploiteert Van Wanrooij ook een vastgoedportefeuille, waarin woningen onder de naam Borgdonck in verhuur worden gebracht. Sinds 2014 groeit de vastgoedportefeuille in rap tempo met nieuwe huurwoningen, maar ook met commercieel vastgoed. Hoe borgen we de woonkwaliteit van deze huurwoningen en waar zijn ze zoal te vinden? Tijd om in te stappen bij Jeroen Brouwer.

Stop 1: De Groote Wielen in Rosmalen
De tour start met een korte rit naar een recent opgeleverd project in De Groote Wielen in Rosmalen. “Moet je kijken wat mooi”, zegt Jeroen. “Je ziet geen onderscheid tussen de koop- en huurwoningen. Dat is de kwaliteit die we nastreven. Omdat onze huurwoningen vaak onderdeel uitmaken van een gebiedsontwikkeling, waarin ook koopwoningen zijn opgenomen, geeft dit de architect de mogelijkheid de huurwoningen goed te integreren in het plan. De Franse balkons, bijzondere raampartijen en betonnen bankjes aan de voorgevel geven de architectuur iets bijzonders. Wij zorgen dat er altijd differentiatie zit in de woningen, of het nou om 10 of 50 woningen gaat. Bijvoorbeeld door kleine blokjes te maken met meerdere, grotere hoekwoningen of door te differentiëren in de beukmaat.”

De woningen die in Borgdonck zijn ondergebracht, zijn nog relatief jong. “Vanaf 2015 is 90% van de woningen gefaseerd aan de portefeuille toegevoegd, dat betekent dat deze woningen beschikken over een energielabel A+, wat veel wooncomfort oplevert. Alle woningen zijn uitgerust met een complete keuken, inclusief inbouwapparatuur, een tweede toilet en een volwaardige badkamer. Allemaal zaken die passen bij een hoog wooncomfort. Dat geldt voor zowel eengezinswoningen als appartementen.”

Shape Als we een kans zien, maken we er zelf een succes van.

Jeroen Brouwer, hoofd vastgoed

Stop 2: Boschveld in Den Bosch
Op naar de wijk Boschveld, waar een bestaande wijk is getransformeerd tot een gezellige nieuwe buurt. “Ook hier hebben we naast tal van koopwoningen betaalbare huurwoningen gerealiseerd. Dat zorgt voor leefbaarheid, diversiteit en draagt bij aan de sociale kwaliteit van dit plan.” We bellen aan bij een bewoonster die op de hoek aan het Pieter Zeemanpark woont. “Kom binnen”, zegt ze vriendelijk. Wat opvalt is de ruimte. “Ik werd verliefd op de ruimte in het huis en op de locatie.” Ze somt op: een eigen tuin, de voordeur aan een gezellig parkje, uitzicht op de buurttuin en lopend of op de fiets naar het centrum. “Wat wil je nog meer?” Ze was op zoek naar een nieuwbouwwoning, maar kopen was nog niet haalbaar. “Deze huurwoning is echt een uitkomst. Het is voor mij betaalbaar, dus ik ben super blij.”

Jeroen geeft aan dat de combinatie van koop- en huurwoningen in een project als Boschveld ook voordelen heeft qua realisatie. “Door huurwoningen toe te voegen aan een gebiedsontwikkeling, kunnen we het realisatieproces versnellen. Bovendien kunnen we met dit soort woningen inspelen op de maatschappelijke vraag naar meer betaalbare huurwoningen. Natuurlijk hebben we uitschieters naar boven en naar beneden, maar gemiddeld zit de huurprijs rond de € 1.000 per maand. Dat biedt een goed alternatief voor mensen die geen toegang hebben tot de koopmarkt.”

Stop 3: Rozenoord in Vught
Tijd om in te stappen naar het volgende Borgdonck-project in Vught. “Dit is een bijzonder project, want het oude schoolgebouw van Rozenoord is bij veel Vughtenaren een bekend en beeldbepalend gebouw. Deze herontwikkeling geeft het gebouw een tweede leven. Hier komen 35 huurwoningen, 5 grondgebonden koopwoningen en een vrijstaande jaren ‘30 woning. Het project is een ontwikkeling van een andere ontwikkelaar, waarvan de 35 huurwoningen worden toegevoegd aan onze portefeuille. De woningen hebben de charme van een historisch pand, maar krijgen het wooncomfort van nu. In combinatie met de geweldige locatie in het centrum van Vught, past deze aankoop perfect bij ons profiel.

Een rondje langs de velden maken, dat is wat Jeroen het liefste doet. “Dan zie je toch waar je het uiteindelijk allemaal voor doet. Samen met zes collega’s vormen we op kantoor een hecht team. Naast woningen beheren we ook andere type objecten, zoals kantoorgebouwen, bedrijfspanden, supermarkten, dagwinkels of panden die onderdeel uitmaken van een toekomstige gebiedsontwikkeling. De diversiteit van het werk spreekt mij enorm aan. Of het nu gaat om de aankoop van panden, het sluiten van een huurovereenkomst of het taxeren van de portefeuille, geen dag is hetzelfde. Vorig jaar kochten we bijvoorbeeld het kantoorpand Belvédère in Den Bosch, waar we nu als bedrijf zijn gevestigd. Vanuit onze afdeling zijn we nauw betrokken bij alle afbouw- en inrichtingswerkzaamheden. Dat maakt dit vak mooi, omdat wij samen met de andere afdelingen binnen ons bedrijf invulling geven aan de uitdagingen waar we binnen Van Wanrooij voor staan.”

Over Borgdonck
Borgdonck is sinds 2009 een woningverhuurder met een groeiende portefeuille en staat garant voor een hoge woonkwaliteit. Het gaat om woningen in het sociale segment, middenhuur en vrije sector. Borgdonck is onderdeel van Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling, van waaruit de woningen hoofzakelijk geïnitieerd worden. Deze samenwerking biedt ons als eindbelegger de mogelijkheid om aan het begin van het proces al input te leveren. Hiermee borgen we de gewenste kwaliteit en het hoogwaardige afwerkingsniveau. Het actuele aanbod is te vinden op borgdonck.nl.

Ook interessant

Verhaal
5 maart 2024
Volkel in de versnelling
Verhaal
20 februari 2024
Premium Selectie: het succes van aandacht
Verhaal
5 februari 2024
Verbonden met de omgeving