Nieuws
19 mei 2025

Boven Heide in Wolfheze

Week van de Biodiversiteit

Van zaterdag 17 tot en met zondag 25 mei is het de Week van de Biodiversiteit! Een uitgelezen moment om stil te staan bij de ambities van project Boven Heide in Wolfheze. Hier is biodiversiteit serieus aangepakt want biodiversiteit is belangrijk voor een gezonde leefomgeving en die begint al bij de inrichting van de wijk. Nog voor de bouw van het project startte is een nieuw leefgebied voor zandhagedissen, ringslangen en hazelwormen gecreëerd. Op een voormalig landbouwperceel van zo’n 1,3 hectare groot is de natuur helemaal opnieuw ingericht. Maar we hebben nog meer maatregelen genomen!

Een wijk met ruimte voor natuur
In de nieuwe wijk Boven Heide krijgt biodiversiteit alle ruimte. Samen met Faunus Nature Creations is er 2024 een speciaal beplantingsplan opgesteld. Er worden verschillende maatregelen getroffen voor diverse doelsoorten.

Een van de groenzones in het plan is ingericht als ecologische zone volgens het mantelzoomprincipe. Dat betekent: een gelaagde vegetatie bestaande uit bomen, inheems struweel en kruiden. Die trekken verschillende insecten zoals vlinders en bijen die op hun beurt voedsel vormen voor vogels en kleine zoogdieren. Zo ontstaat een echte hotspot voor biodiversiteit!

Ook voor de overige groenzones is een inrichting- en beplantingsplan gemaakt. Hier worden wadi’s (natuurlijke verlagingen in het landschap waar regenwater kan wegzakken) ingericht met nectarrijke kruiden en bloemen met aan de randen inheemse bloeiende planten. Zo zorgen we ervoor dat de wijk niet alleen fijn is om in te wonen, maar ook een plek wordt waar de natuur zich helemaal thuis voelt!

Natuurinclusief in de praktijk
Voor allerlei doelsoorten zijn diverse verblijfplaatsen, veilige verbindingen, vruchtbare voorplantingsplekken en verscheidene voedselbronnen aanwezig. Zo zitten er in verschillende gevels nest- en vleermuiskasten voor de gierzwaluw, huismus en dwergvleermuis. Aan de randen van de ecologische verbindingszone worden verschillende takkenrillen gerealiseerd voor als verblijf-, broed- en schuilplaats voor dieren, vogels en insecten zoals de wezel en de zandhagedis.

De takkenrillen zijn reeds aangelegd in de ecologische zone.

In de straatkolken worden amfibieëntrappen geplaatst. Meer dan 90% van de amfibieën blijkt in staat om via deze trap weer veilig uit de kolken kunnen klimmen. En dat is goed nieuws, want het gaat niet goed met de amfibieën in Nederland. Neem de gewone pad: alleen al tijdens de voorjaarstrek belanden rond de 185.000 padden in kolken en mede hierdoor is de populatie sinds 2008 met meer dan 50% afgenomen.

Bloemetjes en de bijtjes
Ook aan de bijen in de wijk wordt gedacht, en dat is hard nodig. Want van de 350 bijensoorten in Nederland wordt op dit moment 55% met uitsterven bedreigd. Eén van de grootste bedreiging voor de wilde bij is het gebrek aan voedsel en nestgelegenheid. In de wijk creëren we daarom een groot aanbod aan voedselbronnen, met diverse bloeiende en nectarrijke planten tijdens het hele groeiseizoen. In de wijk komen er bijenhotels van BeeGrateful. Samen met de Wageningen Universiteit hebben zij een bijenhotel ontwikkeld.

Bewoners maken het verschil
De toekomstige bewoners kunnen zelf een bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Zo krijgen ze o.a. het advies om een groene tuin aan te leggen en te kiezen voor een haag als erfafscheiding, in plaats van een schutting. 

Zo creëren we samen een groene, natuurinclusieve en leefbare wijk!

Links: Compensatiegebied in mei 2025.

Rechts: een artist impressie van de wijk in wording

Ook interessant

Nieuws
19 mei 2025
Week van de Biodiversiteit: project Boven Heide uitgelicht
Nieuws
14 mei 2025
Groeien met de POP-training: de aftrap
Nieuws
12 mei 2025
540 nieuwe woningen in Beek en Donk