Verhaal
9 september 2022

Met kwaliteit toekomst maken

Zeg je ‘diversiteit’ dan zeg je Sinfonia. Werkelijk iedere gevel en indeling van deze woonblokken in Leidsche Rijn is anders. Nu er mensen wonen, komen de stadsblokken tot leven. Architecten Marlies Rohmer (Marlies Rohmer Architects & Urbanists) en Marta Meijer (Dok architecten) gaan in gesprek met ontwikkelaar Sander de Wit over karakter en een nieuwe signatuur maken. 

Vrolijkheid. Dat is het eerste wat opvalt tijdens een wandeling langs Sinfonia. Het project bestaat uit twee losse woonblokken met in totaal 41 bijzondere gezinswoningen en 9 appartementen. Hoge entrees, rijke detaillering, afwisselend kleurgebruik, gebogen metselwerk en bijzondere metselwerkverbanden. Het geheel wisselt elkaar harmonieus af in vorm en kleur. Dit is overduidelijk geen doorsnee ontwerp. 

Uitgesproken ontwerp

Een winnend ontwerp maken betekent: je aan de beloftes houden. Dat ondervonden Marlies en Marta in de ontwerpfase. “Het schetsontwerp was direct heel sterk”, weet Marlies nog. “Toch duurde het even voordat we de opgave te pakken hadden. De supervisor van Leidsche Rijn had een beeldkwaliteitsplan gemaakt met werkelijk alle architectuurvoorbeelden erin. We kregen het gevoel van meer, meer, meer. Hoe kun je dan raak slaan? We hebben de statige panden aan het Wilhelminapark in Utrecht als inspiratie genomen. Gebouwen met een rijkheid aan boogjes, geveldetailleringen, hoogtes en dakvormen. We zijn voor uitgesproken gevels gegaan met een bonte signatuur. De diversiteit hebben we in de ontwerpfase sterk overeind gehouden.”
 

Boekensteunen

Marta loopt met een glimlach rond. De vrolijkheid van de gebouwen spreekt haar enorm aan. “Het doet iets met je gelaat. Je ziet dat de blokken door de diversiteit tot leven komen. Ik ben heel blij dat we voor uitgesproken kleuren zijn gegaan met een rood/bruin/geel kleurenpalet. Samen met de architectuur van Marlies is het een uitbundig geheel geworden. Onze hoekgebouwen fungeren als een soort boekensteunen voor de tussenliggende panden. Met andere verhoudingen, robuust, rijk aan detail en met kleur.”

Liefde voor baksteen

Beide bureaus zijn van dezelfde architectuurfamilie. Volgens Marlies komt hun liefde voor de baksteen in veel projecten terug. “We besteden samen veel tijd aan de zoektocht naar de perfecte baksteen. We beoordelen dat niet alleen esthetisch, maar ook op de maakbaarheid die Van Wanrooij hanteert. Met deze stenen zoeken we de uitersten op in textuur, verbanden en voegwerk. Zo heeft Dok ervoor gekozen om het voegwerk mee te laten kleuren met de stenen, terwijl wij er juist voor hebben gekozen om de alzijdigheid van de baksteen te gebruiken in bijzondere patronen en ronde bogen. Er zijn hele dikke voegen van ruim 3 cm toegepast, maar ook hele dunne voegen van een paar millimeter. Door een restpartij van dure geglazuurde steentjes op de kop te tikken, hebben we een soort kleurcode in de gevels verwerkt. Dat soort details maken het gewoon heel leuk.”  

Standaard maatwerk

De diversiteit aan woningtypes, architectuur en de rijke detaillering maken het project allesbehalve standaard. “Je kunt beter zeggen dat het standaard maatwerk is”, zegt Sander. “Er is natuurlijk veel geschaafd en geschuurd om het ontwerp op z’n Van Wanrooijs ‘maakbaar’ te maken. Ons Optio-woonconcept is hier nooit het vertrekpunt geweest, maar we hebben wel qua details uit Optio geput.” Toch hoopte Marlies stiekem dat het niet te veel Optio werd. “Ik snap natuurlijk dat dat nodig is voor de haalbaarheid. We hebben daar ook veel discussie over gehad. Dat is ook goed, want je ziet nu dat alle bijzonderheden met veel aandacht zijn uitgevoerd, omdat het op microniveau is uitgewerkt.” 

Trots overheerst

Of het resultaat architectuurprijs waardig is? “Absoluut”, zegt Marlies. “We hebben iets gemaakt dat nog niet eerder is vertoond. We zijn erin geslaagd om customized bouwen, voor verschillende doelgroepen en met verschillende woningtypes, een nieuwe signatuur te geven. Dat kan alleen als je met partijen werkt die elkaar aanvullen. Die kleurrijke blokken van Marta wilde ik met mijn rustige blokken een podium geven. Als je het zo samen ziet, dan is er harmonie. Daar zijn we heel trots op.”

Het plezier straalt niet alleen van de gebouwen af. Marta heeft er ook met veel plezier aan gewerkt. “Het is gelukt om een nieuw vocabulaire te ontwikkelen voor rijtjeswoningen met appartementen ertussen. Dit zijn verre van oh ja-woningen met een standaard programma. Des te leuker dat we dit dan ook samen met Van Wanrooij hebben gedaan. Omdat zij de processen zo strak op orde hebben, is er daadwerkelijk gerealiseerd wat we met z’n allen bedacht hebben. Er is voet bij stuk gehouden. Dat siert Van Wanrooij. Ook Van Stiphout verdient als bouwer een pluim. Het project is met ontzettend veel liefde en respect uitgevoerd.”

"We werken veel en graag in Gemeente Utrecht, dus we hebben onze naam hoog te houden”, besluit Sander. “Als wij aan een prijsvraag meedoen, bekijken wij vooraf goed of we kunnen waarmaken wat we beloven. Als het sein op groen staat, dan zetten wij alles op alles voor een goed eindresultaat. Dat is een intensief traject, maar met dit team is dat goed gelukt. Utrecht heeft er een pareltje bij gekregen!”

Ook interessant?

Zakelijk
15 april 2024
Sponsoring tuin Cello
Project
12 april 2024
Overeenkomsten Oostereng Bussum getekend
Project
2 april 2024
Veel dierenbeweging zichtbaar in natuurstrook in Boxtel