Verhaal
17 januari 2024

De kracht van de keten

Samen met Bouwbedrijf Van Grootheest, Quadrant Architecten, Bras Elektrotechniek en Krechting Installatietechniek kijken we met volle tevredenheid terug op een jarenlange ketensamenwerking. Wat nu zo vanzelfsprekend lijkt, zou nooit bereikt zijn met een traditionele rolverdeling tussen ontwikkelaar, architect, aannemer en onderaannemer. “Dankzij ketensamenwerking kunnen we de woningbouw versnellen, maken we geen fouten én bouwen we vanuit vertrouwen.”

Optio als basis
Ketensamenwerking is gericht op het met elkaar meekijken en ondersteunen tijdens alle fasen en werkzaamheden van de ontwikkel- en bouwperiode. “Doel hiervan is om gezamenlijk de best mogelijke resultaten te behalen”, legt Hendrik uit. “Met Optio als basis zijn we zo’n tien jaar geleden gestart om ketensamenwerking integraal door te voeren. We wilden Optio klaarstomen voor de projectmatige markt en direct opschalen. Nu ontwikkelen en realiseren we meer dan 90% van onze woningen volgens het Optio-concept, mede dankzij de jarenlange, goede samenwerking met onze ketenpartners.”

Hendrik Hulscher, Van Wanrooij

Shape “Wij zitten als gelijkwaardige aannemer in de samenwerking, niet als onderaannemer. Dat maakt het uniek.”

Joost de Kloet

Bouwbedrijf Van Grootheest

Zelfde DNA
Eén van die ketenpartners is Van Grootheest. Directeur Joost herinnert zich nog goed dat de eerste Optio-projecten zijn kant op kwamen. “Van Wanrooij kon niet alle woningen bouwen die ze zelf ontwikkelden. Ze zochten een partner met hetzelfde DNA, waarbij het denken en handelen vanuit Optio in de bedrijfsvoering kon worden verweven. We werkten al langer samen en sloten een unieke matrix-overeenkomst met elkaar. Dat betekent een vaste prijs voor ieder Optio-model en voor iedere afmeting. Vanuit deze menukaart-gedachte kun je efficiënt werken. Er hoeft niet steeds opnieuw gecalculeerd te worden en de contractvorming gaat heel snel. We zijn geen onderaannemer, maar een gelijkwaardige aannemer. Dat is een totaal ander uitgangspunt. We doen hetzelfde als het bouwbedrijf van Van Wanrooij en optimaliseren samen het Optio-concept in de realisatiefase. Waar kom je dat nou tegen?”

Maurice van der Meijden, Quadrant Architecten
Berend Krechting, Krechting Installatietechniek

Verduurzamen
De transitie naar gasloos bouwen was een interessante periode voor Krechting Installatietechniek. “Dat betekende kortgezegd: cv-ketel eruit, warmtepomp erin”, vertelt eigenaar Berend Krechting. “Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Er zijn veel verschillende facetten waar je rekening mee moet houden en er zijn natuurlijk meerdere installatieconcepten mogelijk. Ik ben er echt trots op dat we uiteindelijk ons eigen installatieconcept, met daarin een compleet geprefabriceerde warmtepomp, samen met Van Wanrooij in alle BIM-modellen hebben verwerkt. En met succes. Vele woningen draaien al enige jaren perfect op het door ons ontworpen installatieconcept. De uitvoering van de installaties moet uniform gedaan worden. Dat vergt veel afstemming, van inkoop tot de montage. Dat ons installatieconcept volledig in de BIMmodellen is verwerkt, heeft enorm geholpen om snelheid in het bouwproces te krijgen. Dit past natuurlijk perfect in het Optio-concept.”

Berend Krechting en Peter Bras.

Structuur
De duurzame relatie met Bras Elektrotechniek loopt al langer dan Peter oud is; ruim 40 jaar. “Sinds 2013 geven wij vanuit elektrotechniek onze input aan de Optio-modellen. Anders dan bij andere projecten hebben we hier van A tot Z meegedacht. We zijn enorm betrokken, voelen gedeelde verantwoordelijkheid en ervaren Optio ook als óns woningconcept. Dat wij er een Bras-sausje aan hebben kunnen geven en het concept hebben zien groeien, dat vind ik mooi om te zien. Ook andere installateurs voeren de elektrotechniek uit zoals wij die als ketenpartners samen hebben bedacht. De structuur in het proces is kraakhelder. Hoe minder vrijheid, hoe beter het proces werkt. In Optio staat veel vast en dat geeft voor iedereen duidelijkheid en houvast. Er zijn geen grijze gebieden meer en dat werkt ontzettend prettig. Voor alle ketenpartners durf ik wel te beweren.”

Shape “In Optio staat veel vast en dat geeft voor iedereen duidelijkheid en houvast. Er zijn geen grijze gebieden.”

Peter Bras

Bras Elektrotechniek

Kracht van BIM
Dat de woningtypen binnen Optio tot in alle details zijn uitgekristalliseerd, is mede te danken aan de keuze om jaren geleden met BIM te gaan werken. Samen met alle partners is in de modellen gewerkt aan de meest optimale oplossingen. “Van de voorbereiding naar de uitvoering gaat het dan supersnel”, zegt Joost. “Wij krijgen bij wijze van spreken met een druk op de knop de stukken aangeleverd. Op het niveau alsof het eigen bouwbedrijf het gaat bouwen. Prijsvorming kost nauwelijks tijd meer en er is bijna geen overleg nodig. We weten hoe de processen lopen en welke technieken we gebruiken. Uitleg is overbodig en alles is bekend. We doen het ‘gewoon’ zoals we het bedacht hebben. Dat is geniaal.”

Hendrik besluit: “Door ketensamenwerking staan we waar we nu staan. Anders waren we echt niet zo ver gekomen en was het wellicht al na één project gestopt. Kostenreductie bereik je alleen als het product ook is afgestemd op het proces van de partners. Als je elkaars taal niet spreekt of elkaar niet vertrouwt, dan bereik je dat niet. Dat is voor mij het mooiste wat we hebben behaald met deze ketensamenwerking.”

Ook interessant

Project
12 juli 2024
Anterieure overeenkomst Hiddinks weide in Hengelo
Project
10 juli 2024
Intentieovereenkomst Entree Zuid in Odijk
Project
2 juli 2024
Feestelijke handeling Zuiderveld-West Nijmegen