
In het landelijk gebied liggen grote opgaven. Niet alleen op het gebied van woningbouw, maar ook rondom leefbaarheid, vergrijzing, stikstof, landschap en de toekomst van het boerenbedrijf. Bij deze complexe vraagstukken is samenwerking cruciaal. Ruimte voor Ruimte en Van Wanrooij kunnen elkaar hierin goed vinden.
Ruimte voor Ruimte richt zich nadrukkelijk op het oplossen van maatschappelijke vraagstukken in de provincie Noord-Brabant en bij haar gemeenten. Wendy Oomes, algemeen directeur bij Ruimte voor Ruimte, geeft aan dat hun rol als maatschappelijk ontwikkelaar lijkt op die van een gemeentelijk grondbedrijf. “Het oplossen van complexe opgaves financieren we via woningbouw. Dit soort uitdagingen vragen om zorgvuldigheid, lange adem en slimme combinaties. Dat lukt beter als je dat in gezamenlijkheid oppakt. Daarom werken we samen met ontwikkelaars zoals Van Wanrooij. Zij brengen vanuit bouw en ontwikkeling kennis, ervaring en daadkracht in. Zo zijn we in staat een betere puzzel te leggen en oplossingen te brengen waar gemeenten alleen niet uitkomen.”
Eenvoudig ontwikkelen is voorbij
Volgens acquisiteur Mark van der Heijden zijn de relatief eenvoudige bouwlocaties al lang en breed verleden tijd. “De woningbouwopgave bevindt zich nu vooral op plekken waar uitdagingen spelen. Denk aan agrarische bedrijven die stoppen, aan randen van dorpen, of aan dorpskernen waar voorzieningen verdwijnen. Juist daar kunnen we gezamenlijk iets betekenen.
Andere bril op een lastig vraagstuk
“Doordat we ieder een ander perspectief hebben, zien we samen kansen die anderen minder snel zien”, legt Mark uit. “Wij kennen de markt, weten wat er speelt en zijn sterk in grondverwerving en ontwikkeling. Ruimte voor Ruimte heeft voelsprieten bij gemeenten en provincies, en weten welke andere vraagstukken er spelen. Door kennis bij elkaar te brengen ontstaan er nieuwe mogelijkheden. Een potentieel gebied kan bijvoorbeeld sneller in beeld komen, omdat een boer gebruikmaakt van overheidsregelingen. Als zo’n kans zich voordoet, dan hebben we contact over mogelijkheden om het samen op te pakken.”
Versnelling teweegbrengen
De structurele samenwerking zorgt er volgens Wendy voor dat er meer en beter informatie gedeeld wordt. “Het zijn vaak complexe processen die los van elkaar niet van de grond komen, maar die wel kunnen slagen door krachten te bundelen. Dát is de kern en de kracht van onze samenwerking. Omdat wij zelf alleen de grondexploitatie doen, bouwen en ontwikkelen we zelf geen woningen. Van Wanrooij heeft daar veel ervaring mee en kan bovendien versnelling teweegbrengen. En dat is wat wij ook willen.”
Gouden greep
Jean-Paul van Rossem noemt een treffend voorbeeld: “In Middelbeers stond een vervallen supermarkt midden in het dorp. Te klein om rendabel te ontwikkelen. Maar toen we het koppelden aan een locatie in Oirschot, waar Ruimte voor Ruimte al bij betrokken was, kwam er wél een haalbare businesscase. Voor de gemeente was het een gouden greep: twee vraagstukken in één keer opgelost. Het klinkt heel simpel, maar je moet wel samen op het idee komen.”
Optelsom die meer oplevert
Toch zijn er hobbels. “Vanuit het Rijk en de provincie komen steeds meer eisen en regels,” merkt Jean-Paul op. “Maar bij gemeenten die bereid zijn om écht de schouders eronder te zetten, waar vertrouwen is en ruimte voor maatwerk, komen we veel sneller tot resultaat. Daar halen wij, en ook Ruimte voor Ruimte, samen enorm veel energie uit.”