Service

Van Wanrooij ontvangt als eerste het Nul-op-de-meter Label

dinsdag 22 maart 2016

Van Wanrooij Bouw & Ontwikkeling ontving vanmiddag als eerste bouwonderneming in Nederland het zogenoemde Nul-op-de-meter (NOM) label. Dit betekent dat het bedrijf uit Geffen in staat is huizen te bouwen die net zo veel energie opwekken als ze verbruiken. De bewoners betalen dus nul euro voor verbruikskosten. Het eerste nieuwbouwproject gaat volgende maand van start in Boekel: 19 sociale huurwoningen De Donk in opdracht van woningcorporatie PeelrandWonen in Boekel.

Het NOM-label werd dinsdagmiddag 22 maart uitgereikt door de Stichting Excellent Conceptueel Bouwen op de beurs Building Holland in de Amsterdamse RAI. Tegelijkertijd ontving Van Wanrooij (inmiddels voor de derde keer) het predicaat ‘Excellent Concept’ voor haar flexibele woningconcept Optio. Dit concept biedt door toepassing van modelplattegronden een snel ontwikkelingsproces met veel keuzemogelijkheden voor individuele huurders/kopers.

NOM-Label
Alleen bouwers met het predicaat Excellent Concept kunnen ook het NOM-label ontvangen, omdat zij door hun gestandaardiseerde werkwijze de zekerheid kunnen bieden dat de woningen werkelijk geen energiekosten opleveren. Op grond daarvan kan de verhuurder aan de huurders een maandelijkse energieprestatievergoeding (EPV) in rekening brengen, waarmee de extra investeringen in isolatie en het opwekken van energie worden betaald.

Project Boekel
De woningen in Boekel voor PeelrandWonen creëren zelf alle energie die nodig is. De woningen zijn all-electric, dus aardgas als fossiele brandstof komt er niet aan te pas. Elektriciteit wordt opgewekt met volledig geïntegreerde PV-panelen op de daken aan de zuidkant. Elke woning wordt bovendien voorzien van een individuele elektrische warmtepomp met bodemwisselaar en boiler, die voor verwarming en warm stromend water zorgen. Zowel op de begane grond als op de verdiepingen beschikken de woningen over een lage temperatuur vloerverwarming. De douches werken op basis van warmteterugwinning en de woningen worden voorzien van balansventilatie. Tenslotte is er een optimale isolatie van vloeren, gevels en daken en wordt driedubbele beglazing toegepast, waardoor event. energieverlies uiterst beperkt is. 

De woningen in Boekel worden zeer snel gebouwd, volgens de werkwijze Optimaal Bouwen van Van Wanrooij: een bouwtijd van maximaal 100 werkdagen (ca. half jaar) is voorzien.

  • AI_02.jpg
  • image.jpg
  • AI_01.jpg
  • Predicaat 2016.jpg
  • NOM Label 2016.jpg
  • Uitreiking NOM label 2016 v2.jpg

Erkenning
“Dat wij als eerste projectontwikkelaar en bouwonderneming in Nederland het NOM-label mogen ontvangen zien wij als een mooie erkenning van onze innovatiegerichte aanpak”, zegt regiomanager Hendrik Hulscher, die het label in ontvangst nam op de beurs Building Holland. “Wij zijn er trots op dat we ons eerste NOM-project in Oost-Brabant mogen uitvoeren. Met ons flexibele woningconcept Optio en onze werkwijze Optimaal Bouwen zijn we al jaren succesvol. Met de Nul-op-de-meter woningen zetten we weer een stap verder.” Een snelle bouw- en ontwikkeltijd, foutloze productie, lagere kosten en optimale keuzevrijheid voor de woonconsument zijn de belangrijkste doelstellingen van de concepten van Van Wanrooij, benadrukt hij.

Stichting
Zowel het predicaat Excellent Concept als het NOM-label wordt toegekend door de Stichting Excellent Conceptueel Bouwen, dat de concepten van bouwbedrijven en ontwikkelaars jaarlijks toetst aan de hand van vaste beoordelingsrichtlijnen. Op die manier krijgen opdrachtgevers en consumenten de zekerheid dat de beloofde prestaties ook werkelijk geleverd worden. Naast Van Wanrooij hebben acht andere ontwikkelaars/bouwers het predicaat Excellent Concept. Slechts één ander bedrijf ontving ook het NOM-label.