Nieuwbouw
13 juli 2023

BENG en energielabels

Energiezuinigheid nieuwbouwwoningen

Een groot voordeel van nieuwbouwwoningen is dat ze weinig energie verbruiken. Dit komt door slimme technologieën zoals een warmtepomp, goede isolatie, zonnepanelen en zuinige apparaten. Sinds 2021 moeten nieuwbouwwoningen voldoen aan de regels voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG). In dit artikel vind je de belangrijkste informatie over deze regels en het energielabel.

Voordat we verder gaan, leggen we een paar belangrijke begrippen uit:

  • BENG: de BENG berekening zegt iets over de energiezuinigheid van het gebouw, de opgenomen installaties en het aandeel hernieuwbare energie dat het gebouw gebruikt.
  • Energie Neutraal Gebouw (ENG): Dit betekent dat een woning genoeg duurzame energie opwekt om zelfvoorzienend te zijn voor de energie die het nodig heeft.
  • Gebouwgebonden energie: Dit is de energie die nodig is om een woning te verwarmen, te koelen, warm water te maken en te ventileren.
  • Gebruikersgebonden energie: Dit is de energie die je gebruikt voor verlichting, koken, wassen en andere huishoudelijke dingen.
     

BENG-berekening

Met de BENG-berekening kunnen we beoordelen hoe energiezuinig een gebouw is, inclusief de installaties en het gebruik van hernieuwbare energie. De berekening wordt twee keer uitgevoerd:

-          Voordat de bouw is gestart. Dit gebeurt aan de hand van een tekening van de basiswoning zonder mogelijke kopers opties. Deze berekening wordt o.a. gebruikt voor de aanvraag van de vergunning die nodig is om uiteindelijk te mogen bouwen.

-          Als de woning is gebouwd. Hierin worden eventueel gekozen opties, kleine verschillen ten opzichte van de eerste berekening en eventuele aangepaste regelgeving verwerkt.

Energielabels

Het energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Nieuwbouwwoningen hebben meestal een goed energielabel vanwege goede isolatie en zuinige apparaten. Als een woning voldoet aan de BENG-regels, krijgt het meestal het energielabel A+++ of A++++.

  • Energielabel A+++: Dit betekent dat een woning bijna geen energie meer nodig heeft. De meeste nieuwbouwwoningen met een BENG-certificaat krijgen dit label.
  • Energielabel A++++: Dit betekent dat een woning geen energie van buitenaf nodig heeft. Of jouw woning dit label heeft, kun je vinden in de projectinformatie en verkoopdocumenten.

    Kortom, je kunt ervan uitgaan dat jouw woning energielabel A+++ heeft. Wil je je woning nog energiezuiniger maken? Bij sommige projecten kun je extra zonnepanelen aanschaffen of andere duurzame opties overwegen. Vraag hiervoor informatie bij de projectmakelaars.

Uitzonderingen: appartementen en stadsverwarming

Voor appartementen en woningen met stadsverwarming gelden soms andere regels. Het energielabel kan lager uitvallen door het rendement van de stadsverwarming. Ook kan het energielabel voor een appartement lager zijn dan A+++.

Let op: De uiteindelijke energiebesparing kan variëren door factoren zoals het aantal bewoners en hun energieverbruik. Ook kunnen toekomstige veranderingen in wetgeving het energielabel beïnvloeden. Het terugleveren van opgewekte elektriciteit aan het net en de tarieven daarvoor zijn afhankelijk van wetgeving en de medewerking van de netbeheerder.

Voor meer informatie kun je de volgende bronnen raadplegen:

Energielabels

BENG