Login kopers

29 maart 2016: start aanleg Solarpark De Kwekerij

dinsdag 15 maart 2016

Onlangs kregen de initiatiefnemers van NLSolarpark De Kwekerij groen licht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland voor de exploitatie van het nieuw aan te leggen zonnepark in Hengelo (Gld)! Ton Koenders: “Niets staat de aanleg van dit unieke park waar recreëren én het opwekken van duurzame energie hand in hand gaan nu meer in de weg!” Met de subsidietoezegging is de grootste stap gezet voor het rendabel exploiteren van het park, de volgende stap is de verkoop van zonnepanelen aan geïnteresseerden die daarmee duurzame energie kunnen opwekken, zonder de lasten van panelen op het eigen dak.

NL Solarpark De Kwekerij beslaat 7 ha. en wordt ingepast in het bestaande landschap. Het wordt een echt park voor het hele dorp en wijde omgeving. De bomen rondom het terrein, de structuren van de ‘oude’ kwekerij en het natuurlijke hoogteverschil binnen het terrein blijven zichtbaar. Bij de aanleg en het onderhoud van het park worden alleen aantoonbaar duurzame materialen gebruikt. Er wordt zuinig met water omgegaan en het aantal restproducten en de hoeveelheid afval wordt zoveel mogelijk beperkt. Het organische afval wordt ter plekke gecomposteerd of afgevoerd naar een composteerinrichting. De planning is dat het park dit jaar gerealiseerd is en voor de zomer de eerste werkzaamheden starten.

Mede-eigenaar worden
Het belangrijkste doel van dit initiatief is om zoals gezegd in het park recreëren te combineren met de opwekking van duurzame energie voor circa 600 huishoudens in Bronckhorst en wijde omgeving. Het park streeft naar een CO2-reductie van ongeveer 550.000 kg per jaar en is zo ontworpen dat een optimaal rendement van de 8.000 panelen gewaarborgd is. Geïnteresseerde huishoudens kunnen hiervan meeprofiteren door straks panelen aan te kopen in het park. Zij kunnen dan de opgewekte elektriciteit uit het solarpark afnemen. Dit levert voor hen een financieel voordeel op. Daarnaast hebben zij wel de lusten van de zonnepanelen, maar niet de lasten!

Unieke samenwerking
In het project werken de volgende partijen samen: de gemeente, NL Solarpark de Kwekerij en NL Greenlabel. De gemeente Bronckhorst zet zich in voor duurzaamheid en heeft uitgesproken in 2030 energieneutraal te willen zijn. Arno Spekschoor, wethouder milieu en duurzaamheid: “Ik vind het geweldig dat we met zo’n bijzonder park dat nog nergens ter wereld te vinden is, aan dit doel een mooie bijdrage leveren en inwoners er hun voordeel mee kunnen doen. De gemeente stelt de gronden voor het park dan ook graag tegen een pachtvergoeding beschikbaar.“ NL Solarpark de Kwekerij is de projectontwikkelaar en treedt op als leverancier van de zonne-energie-installatie. NL Greenlabel, van Lodewijk Hoekstra van het programma Eigen Huis en Tuin van RTL4 en tuinarchitect Nico Wissing, legt zich toe op de landschappelijke inpassing van het park.

29 maart 2016: start bouw Solarpark
Op dinsdag 29 maart 2016 gaat de schop in de grond. Dit unieke moment willen we graag samen vieren. Het programma start om 15.30 uur en loopt tot ongeveer 17.30 uur. Locatie: Stekweg, 7255 HA Hengelo (gld). 

Bezoek de website voor meer informatie over het Solarpark.

  • 2016-03-15_10-57-53.jpg
  • solarpark2.jpg
  • solar01.jpg
  • solarparkimpressie.jpg
  • schapensolarparkIABR3.jpg
Eggink_Maalderink, Ilja Scholten.jpg
Ilja ScholtenEggink Maalderink Garantiemakelaars