Service

Oss WalKwartier | Architect aan het woord

maandag 3 mei 2021

Een bijzondere plek vraagt om een bijzonder ontwerp. Liesbeth van der Pol, voormalig Rijksbouwmeester, is namens DOK Architecten uit Amsterdam, de ontwerper van project WalKwartier. “Ik ontwerp graag gebouwen met een sterk karakter. Gebouwen die de plek waar ze staan een bijzondere eigenheid geven”.

In project WalKwartier maakt ze op onderdelen met haar ontwerp een knipoog naar de historie van Oss. Ook met de materialen. Ze koos voor de woontoren voor bijzondere gevelstenen, die door een speciaal bakproces een mooie structuur en een gemêleerde, beige-bruine kleur krijgen. Het zijn doorleefde stenen die een gevel meer gevoel geven. Tussen de bakstenen delen komen gepolijste betonnen banden. Samen met de grote gebogen glasvlakken t.p.v. de balkons geeft dit de woontoren een hele sierlijke aanblik

Industrieel karakter
Oss kent veel gesloopte historische panden; beeldschone architectuur die met het verstrijken van de tijd verloren is gegaan. In ons plan voor het Walkwartier maken we deze gelaagde geschiedenis voelbaar voor de toekomst. Het industriële karakter van de stad, te zien in bijvoorbeeld de oude koek- en boterfabrieken, hebben geïnspireerd tot moderne architectuur met datzelfde waardevolle industriële karakter van vroeger.

Een dynamische ontmoetingsplek
Er komt een nieuwe plek die de dynamiek van de stad uitstraalt en tegelijkertijd rust biedt. Deze dynamiek is te zien in een kenmerkend “knikken en knakken” van het gebouw, geïnspireerd op de beweging van Osse stegen. Daar waar het gebouw naar binnen knikt, ontstaan op drie plekken groene pleinen; nieuwe openbare ruimte voor ontmoeting en plezier. Het totaalbeeld van het Walkwartier is een eerbetoon aan de gegroeide stad en bestaat uit verschillende schalen, vormen en panden. Zo heeft de noordzijde, die grenst aan de karakteristieke Walstraat vol pandjes, dezelfde pandsgewijze architectuur door het gebruik van afwisselende afmetingen en kleuren.

Levendige detaillering
Een multifunctioneel Warenhuis met wonen, winkelen, ontmoeten en leren vormt een swingend stadshart dat zindert van de activiteit. Richting de Carmelietenstraat, de Molenstraat en het Walplein zijn de gezichten van het gebouw energiek, met grote moderne glasvlakken, bijzondere historische elementen en licht metselwerk. Deze bakstenen worden afgewerkt met een spannend reliëf. De vlindervormige woontoren heeft geen achterkant en kijkt trots vier kanten uit. In het midden zit een knip; een verticale witte band van bakstenen die de woontoren visueel nog slanker maakt. De strategische positionering van de woontoren voorkomt dat er nauwelijks schaduw op de omliggende bebouwing valt. Omdat tijdens de bouw delen van de omgeving worden versteent, wordt deze ruimte teruggegeven in groen in de vorm van een daktuin voor huurders, een zichttuin en een prettige hoeveelheid bomen.

Nieuwe trots
Het resultaat is een dynamische ontmoetingsplek waar de Osse geschiedenis opnieuw tot leven komt. Een plek waar bewoners (weer) trots kunnen zijn op hun stad.

  • 971-walkwartier-exterieur-NO-N.jpg
  • 971-walkwartier-exterieur-NW.jpg
  • 971-walkwartier-exterieur-ZO-N.jpg
  • 971-walkwartier-exterieur-ZW.jpg
  • B01-971_Walkwartier_Appt-A01.jpg (1)
  • C02-971_Walkwartier_Appt-A07s.jpg (1)
  • E-Balkon (A11).jpg
  • C01-971_Walkwartier_Appt-A06.jpg (1)
  • C03-C05 (A07) Balcony.jpg
WalKwartier
< Terug naar project
971-walkwartier-exterieur-ZW.jpg
Van der Krabben, Heidi Oosterveen (2019).jpg
Heidi OosterveenVan der Krabben makelaardij bv