Inspiratie
23 mei 2023

In de achterdeur bij

Maikel en Angela & Lard en Corry & Gijs en Helma

In Het Leeuwse Veld in Beneden-Leeuwen lacht het leven je toe. Maar wat maakt dat hier zo fijn wonen is? We gaan achterom bij Maikel en Angela, die sinds 2014 in een woning in Het Leeuwse Veld wonen. En ook achterom bij Lard en Corry & Gijs en Helma die sinds eind 2022 in een levensloopbestendige woning in Het Leeuwse Veld wonen.

Jullie wonen sinds de eerste fase in Het Leeuwse Veld, waarom bevalt het zo goed?

“We zijn hier in 2014 komen wonen, toen het plan nog in de kinderschoenen stond, vertelt Maikel. “De wijk is inmiddels gegroeid naar een volwassen wijk met een dorps karakter. Wij komen zelf uit het boerenleven en houden van weids wonen met vrij uitzicht. Ons hoekhuis in een rijtje van vier woningen ligt aan de rand met zicht op een paardenwei. Om extra van het uitzicht te genieten hebben we een kozijn gemaakt in onze ‘buitenkamer’, zodat we lekker weg kunnen kijken.”

Waarom hebben jullie destijds voor deze plek gekozen?

“We komen uit Wijchen en Maurik en zochten een woning in het midden. Zo kwamen we in Beneden-Leeuwen uit”, zegt Angela. “In 2014 kregen we hier nog veel woning en ruimte voor ons geld. We wonen nu lekker centraal tussen familie, vrienden en ons werk. Het is een prima afstand om te berijden. Inmiddels hebben we twee jonge kinderen en hebben we ook vrienden hier in Het Leeuwse Veld. De ons-kent-ons sfeer en de dorpse setting trok ons direct aan. We voelen ons hier thuis sinds de eerste dag.” 

Wat maakt wonen in Het Leeuwse Veld zo aangenaam?

Maikel somt op: “Het goede contact met de buren, het kindvriendelijke karakter, natuur om de hoek, het uitzicht en de speeltuin in de straat maken de wijk erg prettig. Voor onze jonge kinderen is dat nu ideaal. Als ze wat ouder zijn, kunnen ze mooi in Het Speelse Veld ravotten. Het is een jonge wijk, waar inmiddels ook wat oudere mensen wonen. Dat maakt het gezellig. Je zit zo met de auto op de A15 en de A50.”

Op loopafstand boodschappen doen en gratis parkeren zijn nog belangrijke aanvullingen voor Angela. “Het liefst willen we ons hele leven in Het Leeuwse Veld blijven wonen. Het zou mooi zijn als we ooit kunnen doorstromen naar een nieuwe, vrijstaande woning met wat meer ruimte. Tot die tijd wonen we hier met veel plezier!”

Shape "Op loopafstand boodschappen doen en gratis parkeren zijn nog belangrijke pluspunten"

Hoe bevalt het in jullie ‘nieuwe’ woning?

“Ontzettend goed eigenlijk”, zegt Lard opgewekt. “We wonen hier sinds eind 2022 en het is een woning die van A tot Z compleet is. Een levensloopbestendige woning met alles gelijkvloers en bovenal heel energiezuinig. We hebben voor Het Leeuwse Veld gekozen omdat we in het middelpunt van onze kinderen en kleinkinderen wilden wonen, tussen Druten en Wamel. In ons vorige huis in Maasbommel kon je altijd - op z’n Brabants - achterom komen en hadden we een ruim erf. Je kunt hier ook achterom hoor, maar dan moet je wel door een poort. Daar moesten we even aan wennen. We woonden vrijstaand, maar toch voelt het niet dat we nu ‘kleiner’ wonen. Met de aanbouw van 2,40 meter en slaapkamers boven is dit voor ons de ideale woning, passend bij onze levensfase.”

Wat maakt Het Leeuwse Veld zo leuk?

“Je woont hier in een gezellige jonge buurt, maar toch uit de drukte”, zegt Corry. “Wij hebben een groot sociaal netwerk in Beneden-Leeuwen, maar toen we naar Het Leeuwse Veld verhuisden zeiden mensen gekscherend: ‘Wat doen jullie nou?’ Wij vinden het geweldig, want we houden van levendigheid. Jonge mensen om je heen houdt je jong.” Als we in de keuken aan de voorkant van het huis zitten, dan zien we kinderen naar school fietsen en ze zwaaien naar ons. Dat is toch heerlijk?”

Verder ligt Het Leeuwse Veld voor ons lekker centraal. We pakken de fiets en rijden zo de natuur in. Een rondje over de dijk, richting Appeltern of Beesd, dat is genieten. Maar ook richting Weurt en Beuningen is schitterend fietsen.”

Dus geen spijt van de keuze?

“Geen seconde”, zegt Lard zonder twijfel. “We hebben er heel goed aan gedaan, want van deze levensloopbestendige woningen zijn er maar weinig gebouwd. Wij wonen bijvoorbeeld in een rijtje van zes, terwijl er veel vraag naar is. En onze energierekening? Die is bijna te verwaarlozen. We wekken alles zelf op en in de zomer is het hier lekker koel. Wij merken bij onze vrienden dat aan dit soort woningen veel behoefte is. Als het aan ons ligt mogen er dus nog wel wat bij komen. En een AED, die mis ik eigenlijk nog meer dan het café om de hoek.”

Corry geniet verder vooral van de tuin. “Al die bloemen, het is heel kleurrijk met de rozen, lavendel en Toscaanse Jasmijn. Het is één grote bloemenzee, maar dat betekent ook dat we het goed moeten bijhouden. Daar hebben we gelukkig alle tijd voor.”

Shape "Je woont hier in een gezellige jonge buurt, maar toch uit de drukte"

Hoe bevalt het in jullie ‘nieuwe’ woning?

“Erg goed! We wonen hier heel fijn en comfortabel. Lekker rustig. Dat is best bijzonder in een nieuwbouwwijk. Wij woonden al in Beneden-Leeuwen, maar zijn 800 meter opgeschoven. Als je over de 60 bent, kies je bewuster voor de plek waar je oud wilt worden. Vandaar de keuze voor een levensloopbestendige woning. Met alles gelijkvloers en nog wat extra slaapkamers boven zijn we helemaal klaar voor de toekomst.”

Wat maakt Het Leeuwse Veld zo leuk?

“Het huis sprak ons aan en niet zozeer de plek. We zijn ooit eens gaan kijken naar een appartement, maar de voorkeur ging toch uit naar een grondgebonden woning. De levensloopbestendigheid van deze woning is de belangrijkste reden geweest om te verhuizen. Achter ons hebben we vrij uitzicht en de woning is energiezuinig. Dat laatste was positief wennen, want we kwamen uit een woning uit de jaren ’70 met een CV, radiatoren en veel warmteverlies. We kwamen voor de keuze: ons huis verder verduurzamen of in een nieuw avontuur stappen. We kozen voor het laatste. Ook al wonen we nu wat kleiner, het is écht aan te raden. Minder ruimte overleef je verbazingwekkend snel. Zelfs de garage missen we nauwelijks meer.”

Dus geen spijt van de keuze?

“Ik ben een echte Leeuwse”, vertelt Helma. “Beneden-Leeuwen is het dorp waar ik me thuis voel. Er is van alles te doen en ik heb hier m’n hele sociale gebeuren. Ik wil wonen waar mijn familie en vrienden zijn. Het dorpse karakter spreekt ons beiden aan. Zelfs hier in de nieuwbouwwijk hangt een dorpse sfeer en maak je snel contact. Elkaar groeten en een praatje maken, daar houden we wel van. Steek je de Van Heemstraweg over, dan ben je binnen een paar minuten bij de supermarkt en andere voorzieningen. Ga je de andere kant op, dan ben je zo in de natuur. We kijken uit naar het moment dat de wijk helemaal klaar is. Dat de straten er mooi bij liggen en het groen is aangeplant. Dan wordt de wijk écht ‘van ons’.”

Bekijk het woningaanbod
Het Leeuwse Veld Midden gaat de twee reeds ontwikkelde gebieden met elkaar verbinden in verschillende fases (fase 15A + 15C).
Bekijk Het Leeuwse Veld