Login kopers

Gasloos wonen: verwarmen en warm water met een warmtepomp

dinsdag 23 april 2019

Je leest er veel over in het nieuws; al een tijdje is de eis van de overheid dat nieuw te bouwen woningen niet meer op het gasnet mogen worden aangesloten. Wat houdt het in en wat betekent dit voor de woningen in dit nieuwbouwproject?

Gasloos
De meeste woningen in Nederland maken nog gebruik van een aardgasgestookte CV-ketel voor verwarming en warm water. Om het klimaat te sparen (gas zorgt voor CO2 uitstoot) en vanwege het terugschroeven van de gaswinning in Groningen, heeft de overheid besloten de bouw van gasloze woningen te stimuleren. Nieuwbouwwoningen moeten daarom geheel gasloos worden uitgevoerd. Ook in dit nieuwbouwproject worden de woningen niet meer aangesloten op het gasnet.

Wat betekent dit voor jouw nieuwbouwwoning? Bekijk de video:

Warmtepomp
Een warmtepomp biedt uitkomst; deze werkt op elektriciteit, onttrekt warmte aan de bodem of de buitenlucht en zet dit met een warmtewisselaar om in bruikbare energie/warmte. Hij is gekoppeld aan een boilervat voor warm water. 

Lucht-water warmtepomp: verwarmen
In dit nieuwbouwproject wordt per woning een zogenaamde individuele lucht/water warmtepomp toegepast. Er wordt een buitenunit geïnstalleerd op het dak of in de tuin die warmte uit de omgevingslucht absorbeert door middel van een koelmiddel en condensor. De binnenunit ontvangt de warmte en zal deze gebruiken om het water op te warmen. Het warme water wordt vervolgens overgebracht naar de verwarmingselementen of waterleidingen.

Vloerverwarming & balansventilatie
Voor een warmtepomp is lage temperatuurverwarming nodig, zoals vloerverwarming. Door de toepassing van vloerverwarming in de hele woning is een andere manier van ventileren nodig. Via balansventilatie wordt voorverwarmde buitenlucht via het plafond de woning in geleid. Geen tocht meer in huis, dat geeft nog meer wooncomfort!

Klaar voor de toekomst
De aanleg van een warmtepompinstallatie met vloerverwarming en balansventilatie vraagt om een forse extra investering, die in de koopsom van jouw huis is inbegrepen. Je hebt hiermee een heel comfortabel en duurzaam huis dat helemaal op de toekomst is voorbereid!

  • inductie koken.jpg
  • logo gasloos_blauw groen_background01.jpg
  • HUNK1845_web.jpg
  • water-warmtepomp.jpg
  • A070.jpg
  • STMIC_20160223_Int_K01_Detail01.jpg (1)