Login kopers

Nieuwbouw

Algemene informatie over nieuwbouwwoningen

In het Bouwbesluit van de Rijksoverheid zijn regels vastgelegd over o.a. gezondheid, energiezuinigheid en de milieubelasting van nieuw te bouwen woningen. Nieuwbouwwoningen moeten altijd voldoen aan dit Bouwbesluit. Op dit moment geldt onder andere als eis dat nieuwbouwwoningen een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van maximaal 0,4 hebben. Een EPC-waarde van 0,4 betekent dat de woning nog maar 40% van de energie verbruikt die een vergelijkbare woning rond 1990 verbruikte. Het is optioneel mogelijk om een EPC van 0 te realiseren. Informeer hiernaar bij de aannemer die het project gaat uitvoeren. Een EPC van 0 betekent dat de woning net zoveel energie oplevert als dat het verbruikt (exclusief energie voor huishoudelijk gebruik). Nieuwbouwwoningen zijn erg goed geïsoleerd (ook de garage), beschikken over vloerverwarming (op de begane grond en optioneel op de verdiepingen) en hebben veelal meerdere zonnepanelen. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van duurzame bouwmaterialen zoals hardhouten kozijnen, gebakken gevelstenen en keramische dakpannen. Kijk in de Technische Omschrijving van je woning voor alle specificaties. Naast dat een nieuwbouwwoning heel milieuvriendelijk is, bespaar je dus flink op je maandelijkse energielasten.

Als je een bestaand huis koopt, kom je als nieuwe bewoner in een al bestaande buurt te wonen waar velen elkaar al kennen. In een nieuwbouwwijk zitten alle kopers in hetzelfde schuitje; dat schept direct een band! Samen de bouw volgen, verheugen op de oplevering, tips uitwisselen, tegelijkertijd klussen, een straat-BBQ als iedereen is verhuisd. Het gezellige buurtgevoel ontstaat vaak al voordat je bent verhuisd. Ook zitten je buren vaak in dezelfde levensfase; bijvoorbeeld jonge starters of gezinnen met kinderen. Je hebt dus veel gemeen met je nieuwe buren. Ondanks dat misschien de bomen (nog) niet heel groot zijn in een nieuwbouwwijk, vind je er wel een gezellig buurtgevoel. Een extra voordeel naast uiteraard alle pluspunten van een gloednieuw huis helemaal naar jouw wens.
We beseffen goed dat een nieuwbouwhuis kopen “van papier” niet eenvoudig is. Daarom hebben we een 3D app laten ontwikkelen voor veel van onze woningtypen. Met de 3D app kun je op je smartphone of tablet door de woning van je keuze navigeren. Zo krijg je een indruk van de ruimte en indeling van het huis nog voordat het is gebouwd. Ook uitbreidingsmogelijkheden (bijv. een aanbouw of een dakkapel) en indelingsvarianten kunnen in beeld worden gebracht. Naast de 3D app hebben we ook enkele 3D tours gemaakt bij kopers thuis in vergelijkbare, al bewoonde woningen. In grotere nieuwbouwprojecten is het soms mogelijk om een kijkje te nemen in al gerealiseerde vergelijkbare woningen uit een eerdere fase. Dit is niet in elk project mogelijk, dus informeer hiernaar bij de makelaar!

Project

Informatie over het nieuwbouwproject De Veiling in Utrecht

De definitieve verkoopprijzen per bouwnummer worden kort voor start verkoop per bouwnummer vastgesteld. De prijzen vind je vanaf dat moment op deze projectwebsite en op de prijslijst die vanaf start verkoop beschikbaar is bij de makelaars. Bij sommige projecten worden enkele weken voor start verkoop indicatieve verkoopprijzen gecommuniceerd om je alvast een idee te geven. Zo kun je je voorbereiden op wat binnen jouw budget mogelijk is. LET OP: De indicatieve prijzen zijn NIET definitief en kunnen dus nog wijzigen (hoger of lager worden).
Vanaf de datum van de start verkoop is het mogelijk om je in te schrijven voor het bouwnummer van je voorkeur. Vanaf start verkoop begint de inschrijfperiode (meestal 1 tot 2 weken). Na afloop van de inschrijfperiode worden alle inschrijvingen verzameld en worden de bouwnummers verloot en toegewezen door de makelaar en ontwikkelaar. Als je bent ingeloot, neemt de makelaar contact met je op om een eerste verkoopgesprek in te plannen. Tijdens dit gesprek kun je een optie nemen op het huis. Je ontvangt dan een kopersmap met alle informatie over de woning en de mogelijke opties en je krijgt een week bedenktijd om te beslissen of je het huis wilt kopen of niet.
Voordat we starten met de bouw van de koopwoningen, moet aan de opschortende voorwaarden zijn voldaan. In de koop- en aannemingsoverkomst zijn deze opschortende voorwaarden vermeld. Zo moet onder andere meer dan 70% van de woningen zijn verkocht en moet de omgevingsvergunning (voorheen: bouwvergunning) onherroepelijk zijn. Zodra aan alle opschortende voorwaarden is voldaan, ontvang je de zogenaamde ‘Hoera-brief’. Je kunt dan naar de notaris om de grond te laten transporteren. De bouw start binnen enkele maanden na het verzenden van de Hoera-brief. De bouw van de woningen neemt ongeveer een jaar in beslag.
Gemiddeld genomen duurt de bouw van nieuwbouwwoningen ongeveer een jaar. In de aannemingsovereenkomst is opgenomen hoeveel werkbare werkdagen maximaal gebruikt mogen worden om de woningen te realiseren. Dit is een uiterste termijn. Er wordt niet gewerkt op zon- en feestdagen, gedurende de officiële vakantieperiodes zoals de bouwvak en vanwege niet-werkbare weersomstandigheden. Bij start bouw wordt een prognose gegeven en naarmate de bouw vordert wordt de prognose steeds nauwkeuriger. De kopersbegeleider houdt je via de kopersnieuwsbrief op de hoogte van de voortgang van de bouwwerkzaamheden.
Bij al onze woningen bieden wij tal van uitgewerkte opties om er helemaal jouw ideale huis van te maken. Denk bijvoorbeeld aan het vergroten van je woning, het aanpassen van de indeling en uitgebreide keuzes voor sanitair, tegels, keuken en afwerking van je woning. Je huis vergroten kan met een uitbouw op de begane grond van 1,2 of 2,4 meter, het betrekken van de eventuele garage bij de woonkamer/keuken of het toevoegen van een dakkapel op zolder. Je kunt ook de indeling van je woning wijzigen. Bij onze tweekappers, vrijstaande woningen en sommige hoekwoningen is het mogelijk de woningindeling te spiegelen: kies voor een woonkamer aan straat- of aan tuinzijde. Daarnaast kun je slaapkamers samenvoegen of een walk-in-closet realiseren en de zolder laten indelen met (slaap)kamers en een wasruimte. Informeer bij de makelaar naar de opties en mogelijkheden voor jouw woning en individuele wensen!

Bij de meeste projecten wordt rondom de start van de bouw een kopersbijeenkomst georganiseerd om het verloop van het project toe te lichten. Tijdens de bijeenkomst kun je ook kennis maken met andere kopers in jouw project. Vanwege privacy kunnen wij uiteraard de namen en contactgegevens van andere kopers niet openbaar maken. Een vrijblijvende manier om andere kopers te vinden is via Social Media. Een koper kan een Facebookgroep starten en Van Wanrooij hierover informeren. Wij kunnen dan de andere kopers op de hoogte brengen van deze Facebookgroep. Een andere mogelijkheid is het gebruiken van hashtags als je een (openbaar) bericht over je aangekochte huis op Social Media plaatst (bijvoorbeeld Facebook, Instagram of Twitter). Gebruik hiervoor de projecthashtag #DeVeilingUtrecht. Je kunt op Social Media zoeken op die hashtag en wie weet vind je zo berichten van andere kopers in het project. Andere kopers kunnen ook jou vinden op basis van je berichten met hashtags.

Duokoop

Wat is Duokoop?

In principe kun je elke woning in Nederland met Duokoop kopen. Het maakt niet uit of het een appartement, rijtjeshuis of vrijstaande woning is. Er zijn natuurlijk een aantal vereisten. Zo mag de woning niet meer waard zijn dan €580.000. Ook moet de woning met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) worden gekocht. Om een woning te kunnen kopen moet je in staat zijn om een hypotheek af te sluiten. Dit wordt bepaald door je inkomen te toetsen aan de hand van de maximale woonlasten criteria van de NIBUD en de NHG.

Neem voor meer informatie contact op met Duokoop of een hypotheekadviseur in de buurt en vraag naar de voorwaarden.

Zie ook: www.duokoop.nl/vereisten

Met Duokoop is een koopwoning sneller haalbaar.

Stel, je hebt je droomhuis gevonden en het kost 200.000 euro. Maar met je huidige inkomen kun je maar 185.000 euro lenen bij een bank.

Kopen wordt ‘m dus niet, maar je kunt deze woning wel Duokopen! Met Duokoop koop je namelijk alleen de stenen, niet de grond.

De grond wordt door ons gekocht. Hoeveel de grond waard is, bepaalt een onafhankelijke taxateur.

Stel dat de grond 70.000 euro waard is, dan heb je nog maar een hypotheek nodig van 130.000 euro, en zo kun je het huis toch kopen.

Voor het gebruik van de grond betaal je ons een maandelijks bedrag, dit heet canon. Deze canon is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

Met Duokoop heb je een grotere koopcapaciteit. Dat betekent dat er meer koophuizen binnen je budget passen. Je droomhuis is dus sneller binnen bereik zonder dat je meer risico loopt.

Als je Duokoopt, doe je dat voor onbepaalde tijd, dus je mag de grond gebruiken zoals je wilt. Wil je de woning verbouwen, een boom planten of een schuurtje neerzetten? Geen probleem.

Daarnaast kun je de grond op elk gewenst moment alsnog kopen tegen duidelijke voorwaarden.

Koopcapaciteit geeft aan tot welk bedrag je een woning kan kopen op basis van je inkomen. Met Duokoop heb je in de meeste gevallen een grotere koopcapaciteit op de huizenmarkt.

Als je huurt, bouw je geen kapitaal op. En huren is vaak duurder dan kopen. Het voordeel is wel dat je de huur meestal op korte termijn kunt opzeggen.

Als je een huis koopt kan dat niet. Dan moet je wachten tot er een koper is en tot die tijd elke maand je maandlasten betalen. Bij een gewone hypotheek is al het bezit van jou.

Met Duokoop zijn alleen de stenen van jou en pacht je de grond. Je hebt daardoor minder maandlasten. Met zowel kopen als Duokopen bouw je kapitaal op en heb je een fiscaal voordeel. Je bouwt met Duokoop minder kapitaal op, maar je hebt maandelijks meer te besteden en je komt sneller in aanmerking voor een koophuis.

Wat is erfpacht?

Erfpacht is een recht om een onroerende zaak van een ander te gebruiken. In de praktijk noemt men de onroerende zaak ‘grond’.

De persoon die het erfpachtrecht heeft (erfpachter), heeft dezelfde rechten als wanneer hij/zij de eigenaar van de grond zou zijn.

Ja, Duokoop is een vorm van institutioneel erfpacht waarbij institutionele beleggers (zoals pensioenfondsen) grondeigenaar zijn.

Andere vormen van erfpacht zijn gemeentelijk erfpacht en privaat erfpacht. Ook woningbouwcorporaties treden vaak op als erfverpachter.

Canon is de maandelijkse vergoeding die je als erfpachter aan de grondeigenaar betaalt voor het gebruik van de grond.

Ja, canon is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Mits het huis je hoofdverblijf is.

De aftrekbaarheid van canon is wettelijk geregeld. Het geldt voor alle vormen van erfpacht, zowel gemeentelijk erfpacht als institutioneel erfpacht.

Later de grond alsnog kopen

Als Duokoper heb je altijd het recht om de grond te kopen en daarmee kun je de woning in volledig eigendom krijgen. De koop is een recht, geen plicht. Het kooprecht is een persoonlijk recht en niet overdraagbaar aan een derde zolang je de woning betrekt. Wanneer je je woning verkoopt en verhuist, kan de koper ervoor kiezen: (1) het kooprecht uit te oefenen, of (2) het Duokoop-contract onveranderd over te nemen (inclusief het kooprecht). Indien je van het kooprecht gebruik wilt maken, dien je dit tenminste drie maanden van tevoren aan DNGB aan te kondigen.

Nee, kopen is een recht, nooit een plicht.

Wat als ik verhuis?

Het Duokoop contract is verbonden aan de woning. De koper van uw woning kan er voor kiezen het Duokoop-contract onveranderd over te nemen of gebruik te maken van het kooprecht wanneer de koper de woning in volledig eigendom wil hebben. Dit kenmerk van Duokoop is een zeer belangrijk en positief verschil met de meeste vormen van gemeentelijk erfpacht waarbij de koper niet een kooprecht op de grond heeft.

Duokoop zorgt ervoor dat meer mensen jouw huis kunnen kopen. We leggen het uit met een voorbeeld.

Stel: Je hebt een woning te koop gezet met een vraagprijs van 200.000 euro. Als een koper deze woning volledig wil financieren met een hypotheek heeft hij een inkomen nodig van ongeveer 47.000 euro per jaar.

Door de woning met Duokoop te koop zetten kan de vraagprijs flink omlaag! Als de waarde van de grond gelijk is aan 70.000 euro, kan je de woning te koop zetten met een nieuwe vraagprijs van 130.000 euro. Deze lagere vraagprijs trekt meer potentiële kopers. Jouw woning krijgt dus veel meer aandacht!

Een koper kan altijd zelf kiezen of hij de woning met of zonder Duokoop wil kopen. Als hij de woning met Duokoop wil kopen, moet hij wel canon betalen voor het gebruik van de grond. Bij een vraagprijs van 130.000 en een jaarlijkse canon van 2.765 euro, heeft een koper een inkomen nodig van ongeveer 44.000 euro per jaar.

Dus met Duokoop kunnen meer mensen jouw woning kopen! Deze voorbeeldberekening is gemaakt op basis van een hypotheekrente van 2,5% en aankoopkosten van 4%.

---

Dus: waarom zou je je huis verkopen met Duokoop? Omdat veel meer mensen het dan kunnen kopen. En daardoor gaat het verkopen een stuk sneller!