Service

Nieuwbouw

Algemene informatie over nieuwbouwwoningen

In het Bouwbesluit van de Rijksoverheid zijn regels vastgelegd over o.a. gezondheid, energiezuinigheid en de milieubelasting van nieuw te bouwen woningen. Nieuwbouwwoningen moeten altijd voldoen aan dit Bouwbesluit. Op dit moment geldt onder andere als eis dat nieuwbouwwoningen een Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) van maximaal 0,4 hebben. Een EPC-waarde van 0,4 betekent dat de woning nog maar 40% van de energie verbruikt die een vergelijkbare woning rond 1990 verbruikte. Het is optioneel mogelijk om een EPC van 0 te realiseren. Informeer hiernaar bij de aannemer die het project gaat uitvoeren. Nieuwbouwwoningen zijn erg goed geïsoleerd (ook de garage), beschikken over vloerverwarming (op de begane grond en optioneel op de verdiepingen) en hebben veelal meerdere zonnepanelen. Daarnaast wordt gebruik gemaakt van duurzame bouwmaterialen zoals hardhouten kozijnen, gebakken gevelstenen en keramische dakpannen. Kijk in de Technische Omschrijving van je woning voor alle specificaties. Naast dat een nieuwbouwwoning heel milieuvriendelijk is, bespaar je dus flink op je maandelijkse energielasten.

Als je een bestaand huis koopt, kom je als nieuwe bewoner in een al bestaande buurt te wonen waar velen elkaar al kennen. In een nieuwbouwwijk zitten alle kopers in hetzelfde schuitje; dat schept direct een band! Samen de bouw volgen, verheugen op de oplevering, tips uitwisselen, tegelijkertijd klussen, een straat-BBQ als iedereen is verhuisd. Het gezellige buurtgevoel ontstaat vaak al voordat je bent verhuisd. Ook zitten je buren vaak in dezelfde levensfase; bijvoorbeeld jonge starters of gezinnen met kinderen. Je hebt dus veel gemeen met je nieuwe buren. Ondanks dat misschien de bomen (nog) niet heel groot zijn in een nieuwbouwwijk, vind je er wel een gezellig buurtgevoel. Een extra voordeel naast uiteraard alle pluspunten van een gloednieuw huis helemaal naar jouw wens.
We beseffen goed dat een nieuwbouwhuis kopen “van papier” niet eenvoudig is. Daarom hebben we een 3D app laten ontwikkelen voor veel van onze woningtypen. Met de 3D app kun je op je smartphone of tablet door de woning van je keuze navigeren. Zo krijg je een indruk van de ruimte en indeling van het huis nog voordat het is gebouwd. Ook uitbreidingsmogelijkheden (bijv. een aanbouw of een dakkapel) en indelingsvarianten kunnen in beeld worden gebracht. Naast de 3D app hebben we ook enkele 3D tours gemaakt bij kopers thuis in vergelijkbare, al bewoonde woningen. In grotere nieuwbouwprojecten is het soms mogelijk om een kijkje te nemen in al gerealiseerde vergelijkbare woningen uit een eerdere fase. Dit is niet in elk project mogelijk, dus informeer hiernaar bij de makelaar!

Project

Informatie over het nieuwbouwproject Wal Kwartier in Oss

De definitieve verkoopprijzen per bouwnummer worden kort voor start verkoop per bouwnummer vastgesteld. De prijzen vind je vanaf dat moment op deze projectwebsite en op de prijslijst die vanaf start verkoop beschikbaar is bij de makelaars. Bij sommige projecten worden enkele weken voor start verkoop indicatieve verkoopprijzen gecommuniceerd om je alvast een idee te geven. Zo kun je je voorbereiden op wat binnen jouw budget mogelijk is. LET OP: De indicatieve prijzen zijn NIET definitief en kunnen dus nog wijzigen (hoger of lager worden).

Vanaf de datum van de start verkoop is het mogelijk om je in te schrijven voor het bouwnummer van je voorkeur. Vanaf start verkoop begint de inschrijfperiode (meestal 1 tot 2 weken). Na afloop van de inschrijfperiode worden alle inschrijvingen verzameld en worden de bouwnummers verloot en toegewezen door de makelaar en ontwikkelaar. Als je bent ingeloot, neemt de makelaar contact met je op om een eerste verkoopgesprek in te plannen. Tijdens dit gesprek kun je een optie nemen op het huis. Je ontvangt dan een kopersmap met alle informatie over de woning en de mogelijke opties en je krijgt een week bedenktijd om te beslissen of je het huis wilt kopen of niet.
Voordat we starten met de bouw van de koopwoningen, moet aan de opschortende voorwaarden zijn voldaan. In de koop- en aannemingsoverkomst zijn deze opschortende voorwaarden vermeld. Zo moet onder andere meer dan 70% van de woningen zijn verkocht en moet de omgevingsvergunning (voorheen: bouwvergunning) onherroepelijk zijn. Zodra aan alle opschortende voorwaarden is voldaan, ontvang je de zogenaamde ‘Hoera-brief’. Je kunt dan naar de notaris om de grond te laten transporteren. De bouw start binnen enkele maanden na het verzenden van de Hoera-brief. De bouw van de woningen neemt ongeveer een jaar in beslag.
Gemiddeld genomen duurt de bouw van nieuwbouwwoningen ongeveer een jaar. In de aannemingsovereenkomst is opgenomen hoeveel werkbare werkdagen maximaal gebruikt mogen worden om de woningen te realiseren. Dit is een uiterste termijn. Er wordt niet gewerkt op zon- en feestdagen, gedurende de officiële vakantieperiodes zoals de bouwvak en vanwege niet-werkbare weersomstandigheden. Bij start bouw wordt een prognose gegeven en naarmate de bouw vordert wordt de prognose steeds nauwkeuriger. De kopersbegeleider houdt je via de kopersnieuwsbrief op de hoogte van de voortgang van de bouwwerkzaamheden.
Bij al onze woningen bieden wij tal van uitgewerkte opties om er helemaal jouw ideale huis van te maken. Denk bijvoorbeeld aan het vergroten van je woning, het aanpassen van de indeling en uitgebreide keuzes voor sanitair, tegels, keuken en afwerking van je woning. Je huis vergroten kan met een uitbouw op de begane grond van 1,2 of 2,4 meter, het betrekken van de eventuele garage bij de woonkamer/keuken of het toevoegen van een dakkapel op zolder. Je kunt ook de indeling van je woning wijzigen. Bij onze tweekappers, vrijstaande woningen en sommige hoekwoningen is het mogelijk de woningindeling te spiegelen: kies voor een woonkamer aan straat- of aan tuinzijde. Daarnaast kun je slaapkamers samenvoegen of een walk-in-closet realiseren en de zolder laten indelen met (slaap)kamers en een wasruimte. Informeer bij de makelaar naar de opties en mogelijkheden voor jouw woning en individuele wensen!

Bij de meeste projecten wordt rondom de start van de bouw een kopersbijeenkomst georganiseerd om het verloop van het project toe te lichten. Tijdens de bijeenkomst kun je ook kennis maken met andere kopers in jouw project. Vanwege privacy kunnen wij uiteraard de namen en contactgegevens van andere kopers niet openbaar maken. Een vrijblijvende manier om andere kopers te vinden is via Social Media. Een koper kan een Facebookgroep starten en Van Wanrooij hierover informeren. Wij kunnen dan de andere kopers op de hoogte brengen van deze Facebookgroep. Een andere mogelijkheid is het gebruiken van hashtags als je een (openbaar) bericht over je aangekochte huis op Social Media plaatst (bijvoorbeeld Facebook, Instagram of Twitter). Gebruik hiervoor de projecthashtag #Tichellande. Je kunt op Social Media zoeken op die hashtag en wie weet vind je zo berichten van andere kopers in het project. Andere kopers kunnen ook jou vinden op basis van je berichten met hashtags.

Bouwtechnisch

Informatie over installaties

De meeste van onze woningen hebben standaard vloerverwarming op de begane grond en radiatoren op de verdieping(en). Kijk in de Technische Omschrijving van je woning voor alle specificaties. Op de verdieping is het instellen van de gewenste temperatuur per kamer sneller en beter te regelen met radiatoren. Denk bijvoorbeeld aan ’s avonds even de verwarming aandoen op de slaapkamer. Of alleen de babykamer verwarmen. Voor de badkamer bieden we elektrische vloerverwarming als bijverwarming aan. Vraag ernaar bij de sanitair adviseur van Van Wanrooij keuken, badkamer & tegel warenhuys.
Het is mogelijk om stopcontacten (wandcontactdozen) naar wens te laten verplaatsen, toe te voegen of leidingen te laten verleggen. Het verplaatsen van plafondlichtpunten is niet mogelijk. Extra plafondlichtpunten of wandlichtpunten kun je bespreken met de kopersbegeleider. Ook kun je loze leidingen voor elektra, tv of internet in je huis laten aanleggen voor toekomstige wensen zoals tuinverlichting of bijvoorbeeld een oplaadpunt voor een elektrische auto. Informeer naar de mogelijkheden en kosten van deze opties bij de makelaar of de kopersbegeleider.
De woningen in dit project worden voorzien van pv-panelen op het dak. Met deze installatie ga je profiteren van duurzaam opgewekte energie. De definitieve positie van de pv-panelen wordt, rekening houdend met esthetica, zon-oriëntatie en de vorm van het dak, door onze adviseur bepaald. Het verplaatsen van de pv-panelen is daardoor niet mogelijk. Het aantal te plaatsen pv-panelen kan per woning verschillen. In de woning, meestal op de zolderverdieping, wordt een omvormer geplaatst waarop de pv-panelen zijn aangesloten. De omvormer zet de opgewekte energie om in 230V wisselstroom. De omvormer wordt via de meterkast aangesloten op het elektriciteitsnetwerk en kan op deze wijze stroom terugleveren. In dat geval ga je merken dat de verbruiksmeter terugdraait. Als vuistregel geldt dat een installatie met ca. 5 m² pv-panelen met totaal ca. 825 Wattpiek (5 m² x 165 Wp) per jaar ongeveer 700 tot 740 kWh elektriciteit genereert. Omdat wij een goed en kwalitatief hoogwaardig product leveren, bieden wij het uitbreiden van de zonnepanelen als meerwerk aan. Daarnaast houden wij rekening met de maximale belasting van het dakvlak van je woning.

Financieel/juridisch

Informatie over overeenkomsten, notaris, facturen

Nieuwbouw wordt altijd met een verkoopprijs ‘vrij op naam (v.o.n.)’ verkocht. Dit betekent dat de verkoper de kosten voor de overdracht van de woning voor zijn rekening neemt zoals, kadastrale kosten, eventuele inmetingskosten en notariskosten voor de transportakte. Bij een bestaand huis dat ‘kosten koper (k.k.)’ wordt verkocht, komen al deze kosten voor rekening van de koper. Een flinke besparing bij nieuwbouw dus!
Bij een nieuwbouwwoning sluit je een koop- en aannemingsovereenkomst. Aangezien de nieuwbouwwoning op het moment van aankoop nog niet is gebouwd, koop je in eerste instantie alleen het perceel (de koopovereenkomst voor de grond). Daarnaast teken je ook een aannemingsovereenkomst waarmee je de aannemer opdracht geeft om op jouw perceel het nieuwbouwhuis te gaan (laten) bouwen. In de aannemingsovereenkomst staat beschreven wat de aannemer precies moet bouwen en wanneer hij dit uiterlijk moet opleveren.
In de koop- en aannemingsovereenkomst die je tekent zijn ‘ontbindende voorwaarden financiering’ voorzien. Je krijgt tot twee maanden na ondertekening de tijd om de hypotheekofferte rond te krijgen met de hypotheekverstrekker. Blijkt de hypotheek niet verstrekt te kunnen worden en voldoe je aan de voorwaarden uit de koop- en aannemingsovereenkomst, dan kan de koop ontbonden worden. Informeer hiernaar bij de makelaar en je hypotheekadviseur.
In de koop- en aannemingsovereenkomst koop je de grond en geef je opdracht voor de bouw. Zodra de bouwvoorbereiding is afgerond en de bouw daadwerkelijk gaat starten, moet eerst de grond op jouw naam komen te staan. Dit gebeurt via een transportakte bij de notaris (ook wel leveringsakte). De grond wordt hierbij van de verkoper op jouw naam overgezet (getransporteerd). Je bent vanaf dat moment eigenaar van de grond, het perceel is zogezegd notarieel aan jou geleverd. Ook kan bij de notaris de hypotheekakte worden getekend, waarmee je aangeeft dat de woning het onderpand is voor je hypothecaire lening.
Zodra je bij de notaris bent geweest voor het notarieel transport, betaal je de koopsom voor de grond. Vanaf de start van de bouw ben je voor de aanneemsom bouwtermijnen verschuldigd. Je ontvangt per bouwfase facturen voor de bouwtermijnen.

Op het moment dat een bepaalde bouwfase van het project is afgerond, ontvang je van de verkopende partij een factuur van de betreffende bouwtermijn. De bouw is opgedeeld in ongeveer 9 fasen. Afhankelijk van welke aannemer de woningen realiseert, ontvang je facturen voor je extra gekozen opties (meer/minderwerk) van die betreffende aannemer.

Als je later in een project instapt en de bouw van je woning is al gestart, dan betaal je rente over de al vervallen bouwtermijnen, van start bouw tot aan de datum van jouw notarieel transport.