Login kopers

NHG-premie omlaag en -kostengrens omhoog in 2020

dinsdag 3 december 2019

Per 1 januari 2020 wordt de borgtochtprovisie voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (‘NHG-premie’) verlaagd. Woningeigenaren die een hypotheek met NHG aanvragen, betalen dan eenmalig 0,7% over de hoogte van hun hypotheek in plaats van de huidige 0,9%. Bovendien wordt de NHG hypotheekgrens verhoogd van € 290.000 naar € 310.000. Dubbel gunstig dus voor huizenkopers! Daarnaast biedt een hypotheek met NHG vaak een aantrekkelijke rentekorting.

Vangnet en rentekorting
De zogenoemde borgtochtprovisie, die ook wel NHG-premie wordt genoemd, betreft het eenmalige bedrag dat je als koper voor een hypotheek met NHG betaalt. Deze borgtochtprovisie betaal je via de geldverstrekker aan NHG zodra de hypotheek wordt afgesloten. Hierdoor kan je als toekomstig woningeigenaar rekenen op een vangnet als je door onvoorziene omstandigheden, zoals bijv. een echtscheiding of (onvrijwillige) werkloosheid, de maandlasten niet meer kan betalen en/of na een gedwongen verkoop eventueel een restschuld resteert.

Kostengrens
Bovendien gaat de kostengrens (koopsom v.o.n.) die geldt voor het afsluiten van een hypotheek met NHG omhoog. Met ingang van 1 januari 2020 ligt die grens van de koopsom v.o.n. op € 310.000 in plaats van € 290.000. Voor nieuwbouwwoningen met extra energiebesparende voorzieningen (EBV) ligt de kostengrens zelfs nog 6% hoger, namelijk € 328.600. Als voorbeeld geldt (eventueel via meerwerk) het laten aanbrengen van (extra) zonnepanelen. Check bij de makelaar of je nieuwbouwwoning met eventueel meerwerk aan de criteria voldoet.

Stabiel en toekomstgericht
De aanpassing van de premie en kostengrens maakt NHG goedkoper en bereikbaarder. Meer mensen kunnen hiermee op verantwoorde wijze een huis kopen en duurzaam en betaalbaar wonen.

Land van Matena
< Terug naar project
AI_vogelvlucht.jpg
Waltmann_Dorith_Kools.jpg
Dorith KoolsWaltmann Makelaars