Login kopers

Nieuwbouwproject Wal Kwartier in hartje Oss

vrijdag 22 december 2017

In hartje Oss op de locatie van de voormalige V&D is een nieuw project in ontwikkeling. Op deze locatie komen ca. 100 appartementen, een parkeergarage, ca. 2.500 m² retail en horeca en een cultureel Uithuis van ca. 4.000 m². Vanmiddag zijn de overeenkomsten hiervoor ondertekend.

Vanmiddag kwam de heer Van Merrienboer, gedeputeerde Ruimte van de provincie Noord-Brabant, naar Oss voor het plan Wal Kwartier. Gedeputeerde Staten waardeert de totaalaanpak van gemeente Oss voor de ontwikkeling van het stadscentrum. De komende maanden onderzoeken partijen (provincie, gemeente en Van Wanrooij) op welke wijze de provincie kan deelnemen in de ontwikkeling van het Wal Kwartier. Gedeputeerde Van Merrienboer en wethouder Wagemakers hebben hun handtekening onder een intentieovereenkomst over deze afspraken gezet. Dat gebeurde om 12.00 uur bij Winterland Oss op De Wal (op de locatie waar het nieuwbouwproject zal verschijnen).

Wal Kwartier past in beleid provincie
De brede ontwikkeling van het centrum - en met name de ontwikkeling van Wal Kwartier - past in het provinciale beleid voor duurzame ontwikkeling van stadscentra. Dit beleid moet tegenwicht bieden aan de snelle veranderingen waar binnensteden mee te maken hebben. In die agenda van de provincie gaat het om zaken als meer wonen en cultuur in stadscentra, aanpak van leegstand, economische innovatie en behoud van cultureel erfgoed. Gedeputeerde Staten nam op dinsdag 12 december 2017 al een besluit over de intentieovereenkomst met de gemeente Oss voor plan Wal Kwartier.

Besluit gemeenteraad
Donderdag 21 december nam de gemeenteraad van Oss een besluit over de ontwikkeling van het Wal Kwartier. Onderdelen van dit besluit betrof het aangaan van een intentieovereenkomst met Van Wanrooij Projectontwikkeling, de gemeentelijke aankoop van de panden naast Walstraat 1 en de garantstelling voor de aankoop van het pand Walstraat 1 zelf. De gemeenteraad heeft hiermee ingestemd waarmee de weg vrij is voor de uitwerking van project Wal Kwartier met een procedure voor een nieuw bestemmingsplan. Voornemen van partijen is om eind 2019 te starten met de uitvoering van het project.

Intentieovereenkomst met Van Wanrooij
Vrijdag 22 december vond bij Winterland ook de ondertekening van de intentieovereenkomst tussen Van Wanrooij Projectontwikkeling en gemeente Oss plaats. Clemie van Wanrooij (directeur projectontwikkeling): “Wij zijn erg verheugd met deze centrumontwikkeling in de gemeente waarin we zelf gevestigd zijn. We leggen de ambitielat hoog, zodat het centrum van Oss een prachtig nieuwe impuls zal krijgen”.

Ontwerp
Inmiddels is door Van Wanrooij Projectontwikkeling Liesbeth van der Pol (voormalig rijksbouwmeester) van DOK Architecten uit Amsterdam benaderd voor de ontwerpopgave. Partijen kennen elkaar van eerdere samenwerkingen voor prestigieuze projecten als De Amazones in Den Bosch en Palazzo Porte in Utrecht. Het programma van project Wal Kwartier biedt op hoofdlijnen:

  • ca. 2.000 m² winkeloppervlak;
  • ca. 500 m² horeca;
  • ca. 4.000 m² Uithuis (cultureel programma);
  • circa 100 appartementen en enkele stadswoningen;
  • volledig ondergrondse parkeergarage.

www.vanwanrooij.nl/oss-wal-kwartier

  • Ondertekening.jpg
  • maps03.jpg
  • VenD01.jpg
  • maps02.jpg
  • maps01.jpg
WalKwartier - Wonen
< Terug naar project
971-walkwartier-exterieur-ZW.jpg
Van der Krabben, Heidi Oosterveen (2019).jpg
Heidi OosterveenVan der Krabben makelaardij bv