Login kopers

Woningen met gasaansluiting: optie gasloos mogelijk

dinsdag 12 februari 2019

Sinds juli 2018 is de eis vanuit de overheid dat nieuw te bouwen woningen niet meer op het gasnet worden aangesloten. Wat houdt het in en wat betekent dit voor de woningen in dit nieuwbouwproject?

Nieuwbouw: altijd een goede keuze
Nieuwbouwwoningen moeten voldoen aan het actueel geldende Bouwbesluit en zijn daardoor heel energiezuinig en duurzaam. Met nieuwbouw koop je altijd een hele goede energetische woning, uitgevoerd met de meest up-to-date technieken. Het merendeel van de woningen in Nederland maakt gebruik van een aardgasgestookte CV-ketel. Dat is op dit moment nog steeds de meest efficiënte en voordeligste manier voor verwarming en warm water.

Transitie naar gasloos
Vanwege onder andere het terugschroeven van de gaswinning in Groningen heeft de overheid besloten gasloze woningen te gaan stimuleren. Nieuwbouwwoningen waarvan de omgevingsvergunning wordt aangevraagd na 1 juli 2018, moeten gasloos worden. Vanwege deze stimulans zal de techniek om woningen met een gasaansluiting gasloos te maken zich de komende jaren heel snel gaan ontwikkelen. Zeker in combinatie met de toegepaste installaties in nieuwbouw zal de omzetting in de toekomst steeds eenvoudiger worden.

Met gasaansluiting
De ontwikkeling van dit nieuwbouwproject loopt al enige tijd waarbij in alle processen altijd is uitgegaan van een gasaansluiting.  Dit is afgestemd met diverse betrokken partijen waaronder de gemeente. Ook de architect heeft het (technisch) ontwerp van de woningen op een gasaansluiting gericht. Een aanpassing van de woningen in dit project naar gasloos zou op veel fronten consequenties hebben:

 • Er is bodemonderzoek nodig voor het boren van de warmtebron;
 • Er is een aparte, afgesloten ruimte in huis nodig voor een warmtepomp;
 • Bij een warmtepomp is alleen lagetemperatuurverwarming mogelijk, dit betekent vloerverwarming in de gehele woning;
 • Door vloerverwarming verandert de verdiepingshoogte, dat heeft weer invloed op binnen- en buitenkozijnen van ramen en deuren;
 • Het leidingwerk in de vloeren is niet vergelijkbaar en de vloerplaatverdeling is heel anders;
 • De aangevraagde omgevingsvergunning (voorheen bouwvergunning) is hierop niet voorzien.

Het samenspel van alle technische factoren, de al gemaakte afspraken met leveranciers, (onder)aannemers en NUTS bedrijven, de contracten met alle kopers en het stadium waarin de bouw(voorbereiding) zich bevindt, zorgt ervoor dat het niet (meer) mogelijk is om de woningen in dit nieuwbouwproject projectmatig gasloos uit te voeren.

Optie: gasloos (warmtepomp)

Wel bieden wij de optie aan om individueel je woning zonder gasaansluiting maar met onder meer een warmtepomp uit te voeren.

Warmtepomp
Een warmtepomp wint warmte uit de bodem, het grondwater of de lucht en zet dit met een warmtewisselaar om in bruikbare energie/warmte. Het is vergelijkbaar met een koelkast, waar warmte (via een natuurkundige proces van verdampen en condenseren) aan de lucht wordt onttrokken en wordt afgevoerd. Een warmtepomp draait op stroom. Het elektraverbruik neemt dus wel toe, maar het gasverbruik neemt volledig af. En de benodigde stroom kun je duurzaam opwekken door bijvoorbeeld de toepassing van (eventueel extra) zonnepanelen, groene stroom, enzovoort.

Vloerverwarming
Voor een warmtepomp is lagetemperatuurverwarming nodig, zoals vloerverwarming. Bij verwarming door radiatoren moet het water heel warm worden aangevoerd (vanaf 70 graden), maar bij vloerverwarming is dat slechts 35 graden. Vloerverwarming is dus heel energiezuinig en biedt daarnaast extra comfort.

Balansventilatie: geen tocht meer
Door de toepassing van vloerverwarming in de hele woning is een andere manier van ventileren nodig. In plaats van koude buitenlucht dat via roosters in gevelkozijnen rechtstreeks de woning binnenkomt, wordt met balansventilatie via het plafond voorverwarmde buitenlucht de woning in geleid. Geen tocht meer in huis, dat geeft nog meer wooncomfort!

Klaar voor de toekomst
De aanleg van een warmtepompinstallatie met vloerverwarming en balansventilatie vraagt om een forse extra investering. De energielasten blijven ongeveer gelijk, omdat je in plaats van gas meer elektriciteit gaat verbruiken. Maar dan heb je wel een heel comfortabel en duurzaam huis dat helemaal op de toekomst is voorbereid!

Belangstelling voor de optie gasloos? Informeer naar de mogelijkheden bij de projectmakelaar.

 • iStock_000014217579 LR.jpg
 • logo gasloos_blauw groen_background01.jpg
 • OPTIO_20170712_TKO_Voor_Trendy_LR.jpg
 • oranje-gasvlam-groot.jpg
 • iStock-636653138-cmyk LR.jpg
 • OPTIO_20170712_TKN_Achter_Modern_LR.jpg
 • douchekop.jpg
Joannes Zwijsenlaan
< Terug naar project
AI_A-B.jpg
Van der Krabben, Heidi Oosterveen (2019).jpg
Heidi OosterveenVan der Krabben makelaardij bv