Login kopers

In De Contreie wordt het bestaande groen behouden en versterkt

dinsdag 3 oktober 2017

De Contreie is een nieuwe eigentijdse woonwijk in het westen van Oosterhout, die uitkijkt over de landerijen richting Den Hout. Belangrijk uitgangspunt bij de landschappelijke inrichting van het voorheen agrarische gebied was het behoud of zelfs versterking van de aanwezige groene ruimtes.

Oude boerderijen onderdeel van de wijk
De Contreie grenst aan het natuurgebied Vrachelse Heide. Het gebied van de Contreie was voorheen een agrarisch gebied met daarin nog een aantal boerderijen, gelegen aan het historische lint van de Vrachelsestraat. Miriam Kierkels-Stoop, senior ontwerper openbare ruimte bij de gemeente Oosterhout is sinds 2010 bij De Contreie betrokken. "Het historisch lint is nog steeds herkenbaar aan de oude boerderijen die langs de straat liggen en die nu zijn opgenomen in de nieuwbouwwijk."

Picknickplekken en boomgaard
Een van de uitgangspunten bij de landschappelijke inrichting was het combineren van de bestaande structuren (landschappelijk en historisch) met een nieuwe openbare ruimte. Het gebruiken en verster­ken van de aanwezige groene ruimtes komt met name sterk naar voren in het wijkpark De Weide. "Dat gebied was eigenlijk al prachtig van zichzelf. Daarom zijn we gaan kijken hoe we het konden versterken door maar een aantal zaken toe te voe­gen en niet een nieuw park te gaan ontwerpen. We hebben eenvoudige wandelpaden aange­bracht, picknickplekken, een notenboomgaard en houtwallen waar je frambozen kunt plukken. Het is ook een gebied waar kleine kinderen vaak hun eerste fietsles krijgen omdat er geen auto's komen." 

Als ik na mijn werk nog eens rondrijd in de Contreie, zie ik bewoners die in beweging zijn, kinderen die spelen met zand en water, opa's en oma's die met hun kleinkinderen op pad gaan, en zelfs volwassenen die zich laten uitdagen door hun omgeving. Hier kunnen de eerste bewoners letterlijk en figuurlijk hun vruchten plukken.

Miriam Kierkels-Stoop,werkt bij gemeente Oosterhout

Wandelroute voor kinderen
Een ander element dat enkele delen van de Con­treie met elkaar verbindt, is de Kidsbeweegroute, een zelfstandige wandelroute voor kinderen in de basisschoolleeftijd waarbij educatie, bewegen en plezier centraal staan. "De route ligt voornamelijk in De Hoogte, een van de wijkparken, maar voert ook deels door andere wijkparken zoals De Kreek en De Weide. Iedere plek heeft een eigen karakter: in De Weide staan geen toestellen maar vind je avontuurlijke speelaanleidingen, De Kreek is stoer en ruig, De Hoog­te is cultuurlijk en biedt overzicht voor bezorgde ouders die graag hun kroost in de gaten houden. De plekken die we gemaakt hebben kloppen. Dat kun je niet analyseren, dat voel je gewoon."

Bron: Straatbeeld | Lees hier het volledige artikel

  • _PZ68232.jpg
  • _PZ68259.jpg
  • IMG_5403.JPG
  • _PZ60192.jpg
  • IMG_8822.jpg
  • AI_kanaalzijde.jpg
  • Zichtopkreeklocatie.jpg
  • AI_05.jpg (1)
  • AI_06.jpg (1)
De Contreie
< Terug naar project
AI_01.jpg (1)
Van de water, Pieter Jacobs 02.jpg
Pieter JacobsVan de Water Makelaars Oosterhout