Login kopers

Gasloos wonen

Nieuw te bouwen woningen mogen niet meer op het gasnet worden aangesloten. Wonen in een aardgasvrij en energiezuinig huis is op een aantal punten anders dan wat je gewend bent. Wat betekent dit voor jou? Sommige dingen zul je misschien missen, zoals de warmte van radiatoren en het vuur onder de pannen. Andere nieuwigheden zullen snel wennen zoals de aangename verwarming en de afwezigheid van tocht. Wij leggen graag uit wat er verandert, met name voor verwarmen, warm water en koken.

Warmtepomp

Lang geleden was het normaal om je huis met kolen te verwarmen. Daarna werd gas het nieuwe normaal, met een grote stap vooruit in comfort en veiligheid. Inmiddels is het tijd om de volgende stap te zetten: nog meer comfort, nog meer veiligheid en beter voor het milieu: de warmtepomp.

Een warmtepomp wint warmte uit de bodem, uit het grondwater of uit de lucht en zet dit met een warmtewisselaar om in bruikbare energie/warmte. Het is vergelijkbaar met een koelkast, waar warmte (via een natuurkundig proces van verdampen en condenseren) aan de lucht wordt onttrokken en wordt afgevoerd. Een warmtepomp draait op stroom. Het stroomverbruik neemt dus wel toe, maar gasverbruik heb je niet meer. De benodigde stroom kun je duurzaam opwekken door bijvoorbeeld de toepassing van (extra) zonnepanelen, groene stroom, enzovoort. Afhankelijk van het project wordt er in de nieuwbouwwoningen gebruik gemaakt van een warmtepomp met bodemlus of lucht-water warmtepomp. 

Warmtepomp met bodemlus

Een warmtepomp met bodemlus onttrekt warmte uit de aardbodem via een lus in de grond. Door de lussen wordt een vloeistof gepompt die de warmte verplaatst naar de woning, waar het wordt omgezet in warmte voor verwarming of voor warm tapwater. Een groot voordeel van een warmtepomp met een bodemlus is dat je er in de zomer zonder meerkosten ook je huis mee kunt koelen! Bekijk de video met korte uitleg over wat gasloos wonen betekent voor dit type warmtepomp:

 

Verwarming & ventilatie

Voor een warmtepomp is lage temperatuurverwarming nodig, zoals vloerverwarming. Bij verwarming door radiatoren moet het water namelijk heel warm worden aangevoerd (vanaf 70 graden), maar bij vloerverwarming is dat slechts 35 graden. Vloerverwarming is heel energiezuinig en biedt daarnaast extra comfort.

Door de toepassing van vloerverwarming in de hele woning is een andere manier van ventileren nodig. In plaats van koude buitenlucht die via roosters in gevelkozijnen rechtstreeks de woning binnenkomt, wordt nu met balansventilatie via het plafond voorverwarmde buitenlucht de woning in geleid. Geen tocht meer in huis, dat geeft nog meer wooncomfort!

Even wennen... in het kort:

Constante temperatuur
'Even de verwarming hoger zetten' is er niet meer bij; warmtepomp en vloerverwarming verwarmen gelijkmatig en houden het huis op een constante temperatuur.

HR+++ glas
Bij drievoudig glas kan het gebeuren dat op koude ochtenden de ramen aan de buitenkant beslaan. Geen probleem: na een poosje verdwijnt dat vanzelf.

Boiler
Wanneer er lang en vaak wordt gedoucht, kan de boiler wel eens leeg raken. Gebruik eventueel een waterbesparende douchekop of een doorstroombegrenzer.

Balansventilatie
Schone filters betekenen schone ventilatielucht. Eens per kwartaal kun je de filters met de stofzuiger schoonmaken en eens per half jaar moet je ze vernieuwen.

Ramen openen
Mogen de ramen wel open met balansventilatie? Uiteraard, open ze zo vaak als je wilt. Het systeem zorgt echter ook voor genoeg verse lucht bij gesloten ramen.

Wokken/grillen?
Op een inductiekookplaat kun je gewoon wokken of grillen. Je kunt een wok nemen met vlakke bodem of een zogenoemde wokring gebruiken.

 

Lucht-water warmtepomp

Bij een lucht-water warmtepomp wordt een buitenunit geïnstalleerd op het dak of in de tuin die warmte uit de omgevingslucht absorbeert door middel van een koelmiddel en condensor. De binnenunit ontvangt de warmte en zal deze gebruiken om het water op te warmen. Het warme water wordt vervolgens overgebracht naar de verwarmingselementen of waterleidingen. Bekijk de korte video over gasloos wonen met een lucht-water warmtepomp:

 

Klaar voor de toekomst

De aanleg van een warmtepompinstallatie met vloerverwarming en balansventilatie vraagt om een forse extra investering, die in de koopsom van jouw huis is inbegrepen. Je hebt hiermee een heel comfortabel en duurzaam huis dat helemaal op de toekomst is voorbereid!

Stadsverwarming

Sommige woningen worden aangesloten op een warmtenet, ook wel stadsverwarming genoemd. Dit gebeurt vaak bij appartementen in stadscentra. Er is dan geen installatie in huis, maar alleen een zogenoemde afleverset. Lees meer over stadsverwarming.

  • inductie-koken.jpg
  • logo-gasloos_blauw-groen_background01.jpg
  • hunk1845_web.jpg
  • stmic_20160223_int_k01_detail01.jpg
  • a070.jpg