Login kopers

Gasloos wonen: verwarmen en warm water met stadsverwarming

dinsdag 1 januari 2019

Je leest er veel over in het nieuws; al een tijdje is de eis van de overheid dat nieuw te bouwen woningen niet meer op het gasnet mogen worden aangesloten. Wat houdt het in en wat betekent dit voor de woningen in dit nieuwbouwproject?

Gasloos
De meeste woningen in Nederland maken gebruik van een aardgasgestookte CV-ketel voor verwarming en warm water. Om het klimaat te sparen (gas zorgt voor CO2 uitstoot) en vanwege het terugschroeven van de gaswinning in Groningen, heeft de overheid besloten gasloze woningen te gaan stimuleren. Nieuwbouwwoningen waarvan de bouwaanvraag na 1 juli 2018 wordt ingediend worden gasloos gerealiseerd. Ook in dit nieuwbouwproject worden de woningen niet meer aangesloten op het gasnet.

Stadsverwarming
Lang geleden was het normaal om je huis met kolen te verwarmen. Daarna werd gas het nieuwe normaal, met een grote stap vooruit in comfort en veiligheid. Meerdere gemeenten hebben uit duurzaamheidsoogpunt besloten om woningen niet meer aan te sluiten op het gasnet, maar gebruik te maken van stadsverwarming. 

Restwarmte industrie
Bij stadsverwarming heb je geen eigen cv-ketel. Je krijgt warm water en warmte in huis via een netwerk van waterleidingen. Het warme water van de stadsverwarming ontstaat veelal door restwarmte vanuit de industrie, bijvoorbeeld van een elektriciteitscentrale. Door het schaalvoordeel, één grote collectieve warmtebron in plaats van vele cv-ketels, is warmtedistributie energiebesparend.

Bij stadsverwarming zijn meerdere huizen aangesloten op een leidingnetwerk. Via deze leidingen worden de huizen verwarmd en krijgen ze warm water. In plaats van een CV-ketel wordt bij stadsverwarming een speciale set in de meterkast geïnstalleerd. Deze set zorgt in de woning voor de aanvoer van warm water. Soms wordt zowel het kraanwater als het verwarmingswater via het waternet geleverd en soms alleen het water voor je verwarming. In het laatste geval verwarmt de set het kraanwater zelf.

Verwarming en ventilatie
Anders dan bij een warmtepomp behoeft stadsverwarming niet specifiek vloerverwarming. Stadsverwarming verwarmt immers op hoge temperaturen, net als je van een CV-ketel gewend bent. Op de begane grond wordt wel veelal vloerverwarming geïnstalleerd en op de verdiepingen worden radiatoren geplaatst. Ook de manier van ventileren is gewoon de vertrouwde natuurlijke ventilatie.

Klaar voor de toekomst
Met de toepassing van stadsverwarming ben je klaar voor de gasloze toekomst! De installatie wordt in principe jouw eigendom (een enkel project uitgezonderd, informeer hiernaar bij de makelaar). Je energierekening kent geen gasverbruik meer, maar warmtegebruik vermeld (in gigajoules, GJ). Met stadsverwarming heb je een comfortabel en duurzaam huis dat helemaal op de toekomst is voorbereid!

Lees meer over gasloos wonen.

  • inductie koken.jpg
  • logo gasloos_blauw groen_background01.jpg
  • HUNK1845_web.jpg
  • water-warmtepomp.jpg
  • A070.jpg
  • STMIC_20160223_Int_K01_Detail01.jpg (1)