Service

Je eerste huis kopen: waar moet je rekening mee houden?

woensdag 9 november 2016

Als starter kom je al gauw in aanmerking voor een koopwoning. Wist je dat de netto maandlasten bij kopen vaak een stuk lager zijn dan bij huren? Waar moet je rekening mee houden als je een huis gaat kopen? Wij geven je hieronder wat tips!

Nieuwbouwhuis kopen
Nu een nieuwbouwwoning kopen heeft een aantal voordelen, want binnenkort:

 • Kun je minder lenen t.o.v. woningwaarde
 • Trekt de woningmarkt nog verder aan, waardoor verkoopprijzen zullen stijgen
 • Neemt de hypotheekrente toe, de rente is nu nog steeds extreem laag

Huren versus kopen
Huizenkopers zijn in toenemende mate goedkoper uit dan mensen die nu een huis huren. Dat blijkt uit een onderzoek van de Volkskrant waarin een vergelijk is gemaakt tussen de prijs per vierkante meter bij huur- en koopwoningen. Een koopwoning is vaak enkele euro's per vierkante meter goedkoper per maand dan een sociale huurwoning! Met de aflossingsverplichting op hypotheken bouw je bovendien gegarandeerd eigen vermogen op. In tegenstelling tot ‘weggegooide’ huur, die overigens ook nog eens elk jaar flink omhoog gaat, is nu een huis kopen een goede investering voor de toekomst!

Nieuwbouw of bestaand huis?
Op de website Bewust Nieuwbouw vind je heel veel informatie over alles wat met het kopen van een nieuwbouwhuis te maken heeft, zodat je met meer kennis van zaken (ofwel: bewuster) voor nieuwbouw kunt kiezen. Bekijk bijvoorbeeld eens het stappenplan voor het kopen van een nieuwbouw huis of alle voordelen van nieuwbouw.

Bereid je goed voor op het gesprek met de hypotheekadviseur
Bereken zelf alvast met online rekentools zoals die van de Hypotheker wat je maximaal kunt lenen. Informeer bij de hypotheekadviseur ook over zaken zoals de starterslening, nationale hypotheek garantie, startershypotheken en koopsubsidies. Laat je goed adviseren door een ervaren en onafhankelijke hypotheekadviseur. Kopers van een nieuwbouwwoning met een energieprestatiecoëfficient (EPC) van maximaal 0,6 (al onze nieuwbouwwoningen voldoen hieraan) kunnen € 9.000 extra hypotheek krijgen. Omdat de nieuwbouwwoning voldoende enerziezuinig is, mogen banken dit bedrag buiten de inkomenstoets houden (vrijstelling). Voorwaarde is wel dat het (gezamenlijke) toetsinkomen € 33.000 of hoger is. Vraag hiernaar bij je hypotheekadviseur! 

Wist je trouwens dat je ook steun kan krijgen van je ouders als je een huis wil kopen? Jaarlijks mogen zij jou € 5.363 belastingvrij schenken. Vanaf 1 januari 2018 mogen je ouders je eenmalig (onder bepaalde voorwaarden) € 100.800 belastingvrij cadeau doen voor je eigen woning. Dit dient wel tussen je 18e en 40ste verjaardag te gebeuren.

Checklist voor je nieuwe huis
Ga bij jezelf goed na wat je precies wilt. Niet alleen het budget is hierbij belangrijk, maar ook aan welke eisen de woning moet voldoen (denk aan aantal kamers, ligging, voorzieningen in de buurt, etc.). Ben echter wel realistisch en onderzoek wat er binnen jouw budget past! Bespreek dit ook eens met familie of vrienden. Zij hebben nog een objectieve blik op het huis waar jij al verliefd op bent geworden. 

Bereid je goed voor en dan kan de zoektocht starten!

 • 13465 Ext_2_2000.jpg
 • 008.jpg
 • Wan_gezin_83_lr.jpg
 • AI_hoek.jpg
 • Cartoon_label.jpg
 • Wan_bouw_45_web.jpg
 • 03.jpg
 • 20140818_Erven_Woonkamer_HR.jpg
 • 15046_ext01.jpg